kultúrpesszimista Creative Commons License 2007.09.20 0 0 432

1. DE NEM ÖRÖMHÍR! Tragédia. Gyalázat. Mi az hogy "...csak hazudott"? Vagy ez irónia lenne?! Ugyan már. Ha ez örömhír, akkor ez a cinizmus és gyáva meghunyászkodás magasiskolája. Az őszödi eset nem relativisztikusan megítélhető közéleti, politikai történés. Koncentrált morális, politikai és jogi bukás, amely egy kormányt en general, minden szempontból illegitimmé tesz.

2. "Persze, hogy a bal oldal felé hajlik, hisz maga is leginkább liberális" - ez a mondatod úgy baromság, ahogy van. Baloldaliság, liberalizmus két külön politikai szemlélet/meggyőződés, amelyek nem egy ponton mondanak egymásnak ellent (hasonlóan a konzervatív jobboldal és a szélsőjobb esetében). Épp ezért nem is létezik olyan a valóságban, hogy "balliberális", ez értelmetlen, különböző világnézeteket önkényesen egybemosó skatulya.

3. "Csak ő sem - és én sem, meg még sokan nem - lát, látunk alternatívát, sőt, az egyetlen szóba jöhető ellenfele, OV, szerinte/szerintem rosszabb lenne, mert megőrizné a jelenlegi formákat, amelyek 10-15 éven belül így teljesen tönkretennének minket."

Ha Te és puszika-nyuszika hallgatná pl. Puzsér Róbertet, ismerné a Humanista Párt kezdeményezéseit, Kardos Gábor és számos más globalizációkritikus felvetéseit, akkor nem ebben a bipoláris, "Gyurcsány-Orbán" alternatívában gondolkodnátok. Ha valami szemellenzős mentalitás, akkor ez az. Csak egy konkrétum: az 5%-os parlamenti küszöb leszállítása. Vajon akkor is csak e két morális hulla és köztörvényes bűnöző közül kellene választania az országnak? Vajon akkor nem lenne igazi, de legalábbis a társadalmi igényeket valósághűbben reprezentáló plurális parlamenti képviselet? Ne válaszolj, költői kérdések.

4. "A jelenlegi kormány - nem túl jól, az igaz, de - legalább próbál tenni valamit. Olyan intézkedéseket hoznak, amelyek még lejjebb taszítják őket a népszerűségi listán, mégis megteszik."

A jelenlegi kormány jelenleg egy dolgot tesz: kisajátítva a "reform" szó eredeti jelentését, csupán kiigazít, azt is kapkodva, koncepciótlanul, a saját elbaszott politikai mekkmesterkedésüket valamennyire kompenzáló szándékkal. Tesznek valamit, naná, csakhogy ez nem valami altruista gesztus, nem a közjó szolgálása, nem a társadalmi feszültség csökkentése érdekében hozott igazságos és szakszerű intézkedések, hanem egy dilettáns párt agóniájának utolsó rúgkapálásai a hatalomért. A plebsz meg beszopja.

5. TWÁ is. Vagy mert valóban őt is megfertőzte ez a hajdejósok reform, vagy mert nem tehet/írhat mást, ha el akarja tartani magát és a családját. A választ mindenki eldöntheti, de egyik siralmasabb és kiábrándítóbb a másiknál.

6. Nem két szóba kötöttem bele, csak kiemeltem azokat. Magával a cikkel van bajom, annak is leginkább az első részével.

Előzmény: merkal (431)