Sziasztok! Van egy Rusz Lomo gépem. Próbálgatom, de vhogy az istenért nem úgy műxik, ahogy kéne. Az a baj, h akárhogy állítgatom a sebességet a film csak fut, fut, csak épp nem látni belőle semmi értékelhetőt. Egyszer vhogy sikerült, de akkor sem csináltam semmi extrát. Super8-as tekercsem van, a fej is a hozzá való (van 8mm-es is), ahhoz is van beállítva, jól is van befűzve, de mégsem oké. Nem tudom, valakinek van-e ilyennel tapaszutalat, vagy hogy mi lehet a hiba?
Valahol olvastam a fórumon, hogy a Wolverine jó gép. Igen, de fölhívom egy óriási butaságára a figyelmet. Van benne egy automata színkorrektor, mely tönkre vágja a szép kodakodat, ha például az átlagos képbe belép egy gyönyörű sárgaruhás a némber csak ott a háttérben, egyből elkékül az egész kép! Nem lehet kikapcsolni! gyjs*vdm
Eladásra kinálok 2 tekercs 8mm-es Gusztáv rajzfilmet,2 minitekercs családi amatőr kisfilmet 1980-ból,2 nagy tekercs úgyszintén családi felvételekkelel.
Nagyjából sehogy. De a film végén ki van vágva a szalag a perforációnál, hogy ne húzza be a kazetta belsejébe, úgyhogy ez biztos, hogy végigforgatva nincs. Esetleg azt megteheted, hogy sötétkamrában elkezded visszahúzni a filmet (alulról fölfele), ha pár centi után megakad, akkor a kazetta az elején áll. Ha métereket tudsz belőle kihúzni, akkor az már le van fényképezve.
Akar a fene. Csak most éppen egy rusz duál sincs kéznél, hogy körbefényképezzem neked. A láncot meg kell lazítani, le kell venni a kerekekről, és akkor már szét lehet szedni bármelyik láncszemnél, mint egy kulcskarikát.
A fogj egy vékony zsineget, fűzd fel az ékszíj helyére, vágd méretre, vedd le, mérd meg a hosszát, oszd el 3,14-el, és megkaptad az átmérőt. Abból vonjál le 10%-ot, hogy feszüljön a szíj, és hajrá a boltba!
Megvásároltam -jutányosan :) - egy Meopta Meolux 2 vetítőt. Sajnos az ékszíjak annyira szétmállottak, hogy nem tudom beazonosítani a méretüket. Tudna valaki segíteni, hogy milyen méretű ékszíj (vagy helyettesítő O-gyűrűvel) tudnám pótolni a régieket? Netán hol lehetne utánanézni az adatoknak, hol lehetne ilyeneket beszerezni?
Az oroszok árultak tölthető szuper-8 kazettát, az ebayon szokott lenni. Magam is töltögettem annak idején. De persze ha van 2-3 single-8 kazettád, és jól működő kamerád hozzá, az is jó.
Köszönöm a választ, megpróbálom a tisztítást. Az eredményről beszámolok it fórumon. Azért is lenne jó, ha sikerülne, mert a ritkább, Single 8-as filmfelvevőről van szó. Ezt a Fujifejlesztette, és a film mérete, perforációja azonos a super 8-al, csak a kazetta kivitele más, Két orsó van benne, mint a kazettákban, akár vissza is lehet tekerni a filmet. És ami a legfontosabb: a kezate óvatosan szétszedve újratöthető. Manapság, ahogy azt többen írták, csak filmet lehet kapni, tok nélkül. Ezért látok lehetőséget Single 8-ban. A super 8 kazetta töltését, a film befűzését reménytelenebbnek látom. De én csak egy érdeklődő vagyok.
Igen, össze kell érjenek, és igen, forogniuk kell. egy lendkerék van a tengelyen, az a szerepe, hogy a szalagot a kockánkénti rángatózás helyett egyenletes sebességgel továbbítsa a magnófej előtt. Valószínűleg sokat állt a gép, és a kenőanyag a csapágyakban ragasztóvá kötött. Szét kell szedni, kitakarítai, újrakenni. Ha nem tudod szépszerével széthúzni, forrasztópákával melegíts rá a csapágy külsejére, a melegtől enged egy kicsit.
Tanácsot, észrevételt várok a következő témában: az 1970-es évek végén gyártották a hangfelvételre is alkalmas Super 8-as és Single 8-as filmfelvevőket. A problémám: ezeken a készülékeken a film áthalad egy kis "kapun" ahol a hangrögzítése zajlott. A film átmegy egy gumigörgő és egy tengely között, és ez utóbbiak egyike sem forog, ezért hiába forog a filmtovábbitó tengelycsonk, a film itt a hangkapunál elakad. Kérdésem: ez a görgő és a tengely össze kell, hogy érjen és a dörzshatás továbbítja a filmet, vagy ezek csak afféle vezetői a filmnek? Mi kellene megnézni, javítani? Előre is köszönöm.