Bemutatkozás: |
Mandarin
Citrus reticulata
A mandarinrĂłl már kĂ©tezer Ă©vvel ezelõtt is tudtak, talán nem ebben a mĂ©retben termett, de hasonlĂł cĂ©lt tölthetett be. A mandarin nagyon kedves gyĂĽmölcs, könnyen hámozhatĂł Ă©s sohasem csalĂłdunk ĂzĂ©ben. Akit a magja nem zavar kellemes táplálĂ©kot talál benne. A mandarinnak hátránya, hogy puha, ezĂ©rt nehezebben tûri a szállĂtást, mint rokonai a citrom vagy a narancs.
Tápértéke:
A mandarin rengeteg A vitamint tartalmaz, valamint C vitamint. A B vitaminok is kĂ©pviseltetik magukat, kĂĽlönösen sok a folik sav benne. Van benne bioflavon Ă©s szelĂ©n is. Egyik legĂ©rtĂ©kesebb tartalma a szilikon, ami hozzájárul, hogy erõs csontozat fejlõdjön ki.
Gyógyhatása:
A mandarinban is megtalálhatók a bioflavonok
Hesperidin: Erõs baktĂ©rium Ă©s vĂrus pusztĂtĂł kĂ©pessĂ©gû.
Nobelitin: Meggátolja a vĂ©rrög kĂ©pzõdĂ©st.
RutĂ©n: Csökkenti a kapilláris vĂ©rerek törĂ©kenysĂ©gĂ©t. NyugtatĂłlag hat a szĂvre, idegrendszerre Ă©s az agyra.
Tangeretin: ErõsĂti az immunrendszert.
A P vitamin illetve a bioflavonok védik a C vitamint az oxigén szabadgyökök rombolásától.
A mandarin termĂ©szetes antioxidáns a benne levõ A Ă©s C vitaminokkal, valamint a flavonokkal.
Tartalmaz továbbá fitoesztrogént.
Hormonterápia:
A többi citrus fĂ©lĂ©khez hasonlĂłan, a mandarinban is van fitoesztrogĂ©n, amely fogyasztásával megelõzhetjĂĽk, illetve kĂ©sleltethetjĂĽk a szervezetbe jelentkezõ hormonelĂ©gtelensĂ©get. A hormonelĂ©gtelensĂ©get hormonterápiával gyĂłgyĂtják, egyeseknĂ©l azonban jobban hat a termĂ©szetes esztrogĂ©n, amely egyes növĂ©nyben találhatĂł, mint a mandarin is.
Hasmenés:
Ha a szervezetĂĽnk valamit nem hajlandĂł megemĂ©szteni, kilöki magábĂłl. Annak, hogy valamit a szervezet ne fogadjon magába, több oka lehet. ÉtelĂ©rzĂ©kenysĂ©g, de baktĂ©rium elszaporodás következmĂ©nye is. A mandarinnak nagy a baktĂ©riumölõ kĂ©pessĂ©ge, Ăgy a hasmenĂ©ses belekre tisztĂtĂłlag, nyugtatĂłlag hat.
TĂĽdõgyulladás:
A C vitamin az egyik leghatĂ©konyabb baktĂ©rium Ă©s vĂrus elleni szer, segĂt elõállĂtani a termĂ©szetes vĂrus elleni gyĂłgyszert, valamint kĂ©pes támogatni az immunrendszer munkáját. Az A vitamin is hasonlĂł feladatot teljesĂt. SegĂti az immunrendszer munkáját, valamint gyĂłgyĂtĂłlag hat a lĂ©gzõszervekre. Sikeresen gyĂłgyĂtja továbbá a gyulladásos betegsĂ©geket. TĂĽdõgyulladásnál jĂł ha a mandarinnal veszĂĽnk be egy kanál bĂşzacsira olajat, hogy eredmĂ©nyesebb legyen az A vitamin felszĂvĂłdása.
Fázásos megbetegedés:
A megfázásos betegsĂ©gek egyĂĽtt járnak a köhögĂ©ssel, tĂĽsszögĂ©ssel. A legjobb felkĂ©szĂĽlni a vĂrusok fogadására, citrancs, vagy citrom lĂ©vel, kevĂ©s vĂzzel felhĂgĂtva. A mandarint csak kĂ©sõbb Ă©rdemes, amikor megzaboláztuk a vĂrusokat. A mandarinban levõ C vitamin hozzásegĂt az általános gyĂłgyuláshoz, valamint az A vitamin a gyulladások maradványait kĂĽzdi le.
GyĂłgyĂtja a nyálkahártyákat:
A mandarin levĂ©t akkor is hatásos fogyasztani, amikor már rĂ©gĂłta köhögĂĽnk vagy tĂĽsszögĂĽnk. A mandarin ugyanis sok A vitamint tartalmaz, hogy oltalmába vegye Ă©s gyĂłgyĂtsa a nyálkahártyákat. A mandarin lĂ© hatására csökken a nyálkahártyák ingerĂ©rzĂ©kenysĂ©ge, valamint az A vitamin hatására rövidebb idõ alatt átesĂĽnk a legkritikusabb szakaszon.
CsonterõsĂtõ:
A táplálĂ©kunkban nagyon kevĂ©s növĂ©ny tartalmaz szilikont. A mandarinban elõfordul. Nem nagy mennyisĂ©gben, de nem is sok kell a szervezetnek. Az erõs csontfelĂ©pĂtĂ©shez szĂĽksĂ©g van a szilikonra, a csont kötõszövetĂ©ben, kĂĽlönösen a növekedĂ©sben levõ gyerekeknek. Jelen van az artĂ©riák falában. Hiánya merevebb, kevĂ©sbĂ© rugalmas artĂ©riákat eredmĂ©nyez.
Csökkenti a vĂ©rrög-kĂ©pzõdĂ©st:
A bioflavon tartalmának köszönhetõ, hogy a trombĂłzisban szenvedõknek gyĂłgyszer lehet a mandarin. Nobelitin nevû flavon meggátolja a vĂ©rrög-kĂ©pzõdĂ©st az erekben. S a mandarin fogyasztás következtĂ©ben erõsödnek Ă©s rugalmasabbak lesznek a vĂ©redĂ©nyek.
Koleszterin-csökkentõ:
A vĂ©r tisztĂtásához Ă©s a máj tisztĂtásához a mandarin alaposan hozzájárul. A koleszterin csökkentĂ©shez az A C vitamin tovább segĂti, hogy a vĂ©r hordalĂ©ka csökkenjen.
Természetes antioxidans:
Minden citrus gyĂĽmölcs termĂ©szetes antoxidans, mert jĂłcskán tartalmaznak A Ă©s C vitamint, valamint flavonokat Ă©s szelĂ©nt. Az antioxidansok egyĂĽtt dolgoznak, egymást támogatják az oxigĂ©n szabadgyökökkel valĂł harcban. A C vitamin segĂti emelni a glutathione szintjĂ©t a testben. A glutathione is oxigĂ©n pusztĂtja a szabadgyököket.
ElkĂ©szĂtĂ©si mĂłd:
A mandarint sokfĂ©lekĂ©ppen fel lehet használni. Elfogyaszthatjuk egyszerûen csak meghámozva, de betegnek jobb, ha a levĂ©t adjuk. Ha nem vĂrusos betegsĂ©get gyĂłgyĂtunk, fogyaszthatjuk a levĂ©t hĂgĂtás nĂ©lkĂĽl is. Ha meg vagyunk hûlve, keverhetjĂĽk citrom-lĂ©vel. Gyerekeknek saláta összetĂ©telekĂ©nt is adhatjuk más gyĂĽmölccsel.
|