nemezis 2 Creative Commons License 2010.04.30 0 0 64

Szeretettel Áj- nek, a Gyurcsány-i szellemről:

„Büszke vagyok ezekre a cifraságokra és a mögötte rejlő őszinteségre.” Mintha az őszinteség nem létezne trágárság nélkül. Igazán azonban ez a gondolat ragadott meg: „Minket más fából faragtak, minket nem torzított el a hatalom” – hiszen óhatatlanul eszünkbe jut az őszödi beszéd egyik mondata, ami azért elárulja, hogy a más fából faragott államférfi nagyon is megszerette azt a hatalmat, amivel kormányfőként rendelkezett: „Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus egy országot vezetni. (…) Nagy dolog volt, imádtam. Életem legjobb része volt.”
Vagy a másik önvallomásnak felfogható mondat: „Azt hittem, hogy az igazunk és az akaratunk mindent le fog győzni, és önmagában elég lesz a győzelemhez. A választók reformszándéka és reformképessége között nem vettem észre különbséget” – ez azért sokat elárul Gyurcsány demokráciafelfogásáról. A progresszív demokrata úgy jellemzi a reformkudarcot, hogy „a többség mást akart, de nekünk volt igazunk”. A szónokot hallgató kisebbség azonban a tartalmi üzenetekre éppoly kevéssé figyelt, mint a hangulati jelekre, így annyit reméltek csak a szónoktól, hogy bűvészként elővarázsol néhány trükköt a tarsolyból, ami megváltoztatja a választások kimenetelét. Talán segítette volna a megértést, ha az őszödi beszédről készített CD-t, az ezer forintért megvásárolható ajándékot egy nokiás dobozban adták volna át…
Az embereket azonban egyre kevésbé érdekli az elhíresült beszéd újabb és újabb magyarázata. Vagy az, hogy hogyan magyarázza az exminiszterelnök saját szerepét az elmúlt nyolc évben, amelyből furcsa módon a trükközések és hazugságok kimaradtak. És az sem érdekli őket, hogy hogyan alakulnak az MSZP-n belüli hatalmi játszmák. Az embereket sokkal inkább az érdekli, hogy megmarad-e a munkahelyük a következő hónapokban is, s hogy ki tudják-e fizetni a lakásrezsit úgy, hogy közben marad annyi a családi kasszában, hogy élelmiszerre is jusson. Az, hogy az áprilisban megszűnő kilakoltatási moratórium után megmarad-e a lakásuk.
Meg az érdekli őket, hogy képes lesz-e Magyarország ismét biztonságos, kiszámítható országgá válni, ahol a szavak és fogalmak nem változtathatók a hatalom aktuális szándéka szerint."