Örülök neked. Kíváncsiságból nézegettem neten, és 30-40 hektár aprópénzért vásárolható. Jó, van amelyik forgalmas főút mentén van.
A mai napilapnak mi várt a címlapján? ,,Meg lehet-e élni a háztájiból?'' Egy 7 hektáros gazdával és egy nyugdíjas főállatorvossal beszélgettek. Az idős úr járja a falvakat, és előadásokat tart, hogy ugyan már termeljen akinek van lehetősége. És igaza van, szerinte a tenger és a déli országok gyümölcsein kívül mindent meg lehetne termelni. Nekünk a föld olyan, mint az osztrákoknak a síparadicsom, vagy a horvátoknak a tenger, mégsem használjuk ki. Olvasni lehetett még róla, hogy a fővárosban sorra nyílnak a tanyaboltok, ahol olcsó hazait lehet vásárolni.
A kormány úgy néz ki hajlani fog rá, hogy enyhítsen a szabályokon. Jelenleg 6 vagy 7 disznó vágható egy hónapban, vagy két szarvasmarha, vagy pár kecske, ha megnézed ez már nem is annyira kistermelői.
Tegnap én is elgondolkoztam, hogy miért hever ennyi föld parlagon. Persze hiába olcsó a föld, ezt még be kell ültetni. Ha én szeretnék vele kezdeni valamit, első nekifutásként, hogy ne kelljen sokat törődni vele, beültetem fával, amit később ki lehet vágni. Ezek után ha már meg tud állni az ember a két lábán, lehetne vele mit kezdeni. Egy ház rá min. 15 millió, és akkor még indíts be a vállalkozást, az is minimum több millió forint...
Csak nagyban éri meg, a föld meg minél nagyobb, annál olcsóbb, de a költségek annál nagyobbak... a megélhetést én csak is valami tsz formában tudom elképzelni... Persze, magánemberként piacozhatsz is, de ebben van kockázat, szívbajosoknak egyáltalán nem ajánlott. De akkor is, 7 hektár az 7 hektár - hogy maradjunk a cikknél - ahhoz már gép kell. Most aztán jöhet a nagy kérdés, hogy egy ló eszik-e többet, vagy egy gép...