Az én palántáim fele a lépcsőházban van. Reggeltől délig süti őket a nap és nagyon szépen fejlődnek.
A palánták másik fele a lakásban van. Reggeltől estig kinn vannak az erkélyen, de csak déltől süti őket a nap. Ezek lassabban nőnek, a déli melegben megkókadnak. A gyengébb karalábéknak kicsit megsárgult a levélszéle. Ezeket árnyékosabb helyre teszem.
Szerintem vigyáznod kell, hogy a palántáid ne kapjanak erős napot. Délben nagy ereje van a napnak.
A múlt évben a hangyák valósággal ellepték a kertünket. Az út mentén lévő porhanyós földbe májusba gumós köményt akartam ültetni. 2-3 méteres szakaszon tojásokkal teli hangyaboly volt. Aztán kiderült, hogy a zöldséges oldal parcelláinak a három oldalán hangyák vertek tanyát. Elkeseritő volt.
Megkérdeztem az egyik bácsikát a környékről, hogy mit tehetnék.
DECIS-t javasolt. Rovarölő permetezőszer. 5 kis ampulla. 1000 Ft. Levéltetvekre, hangyákra kiváló. 1 stampo 10 %-os ectet is öntöttem hozzá, amikor a levéltetveket irtottam. A lépcsőházi virágokat is ezzel permetezem végig a nyár közepén egyszer.
Azóta nincs hangyainvázió, a levéltetvek pedig úgy eltűnnek mintha lesöpörtem volna.