muzsa Creative Commons License 2010.04.12 0 0 4192
Apasági nyilatkozat, erről nem nagyon volt szó, legalábbis mostanában. (Talán mert mindenki férjnél van? :))) De hátha érdekel az én kálváriám Abszrdisztánban...
Hallottam suttogni, hogy az eleve tök bonyolult procedúrát (bonyolult, mert ezerféle papír kell hozzá a feltételezett sikeres dugás időpontjáról szóló orvosi igazolástól kezdve - nem, nem elég a kiskönyv - a népességnyilvántartóban beszerzendő hajadonsági nyilatkozatig) megfejelték még azzal, hogy egy közjegyzőtől beszerzett igazolás is kell, miszerint nem élek senkivel se házastársi, se bejegyzett élettársi viszonyban. Ám amikor oda jutottam - jókislányként már vagy egy hónapja - hogy intézem az ügyet, az önkormányzatnál úgy tájékoztattak, hogy ez utóbbi mégsem szükséges. Vidáman beszereztem (volna) mindent, amikor kiderült, na mégis kell ez a papíros, amit kétféleképpen lehet kézhez kapni. 1. elfáradunk egy közjegyzőhöz érte (előzetes időpontegyeztetés persze, nemcsak úgy beesünk) és kiperkálunk 23 ezer!!! forintot. Vagy 2. írásban kérem az önkormányzatot, hogy ezen iratot egy közjegyzőtől szerezze be, ár 2000 Ft! Természetesen az utóbbit választottam, bár még ezen is megütköztem, hogy miért is kell bármit fizetni azért, hogy egy közjegyző tudassa egy önkormányzati munkással, hogy nincs bejegyzett pasim.Én enélkül is ellennék... És halkan jegyzem meg, milyen rendszer az, ahol a közjegyzőknek van egy ilyen adatbázisa, de az önkormányzatok nem férhetnek hozzá - pedig csak napi szinten használnák... Elküldtem a kérvényt, telefonban pár napot mondtak, és hogy a mobilomon értesítenek, ha megvan, még mondtam is, milyen jó fejek. Hát nemértesítettek két hét múltán sem, akkor én telefonáltam. Mint kiderült, a közjegyző mindenféle jogi passzusokra hivatkozva MEGTAGADTA az adat kiadását az önkormányzatnak, mondván, azt csak nekem árulhatja el!!! Most folyik a gyámügyi felső vezetés és a közjegyző között a vita, hogy hogyhogy ilyet lehet csinálni - nem értem, én vagyok az egyetlen csaj, aki szülni akar és a pasija a nevére akarja venni a gyereket??? Eddig ilyen nem volt január óta, mióta állítólag ez az új rendszer van? Vagy csak ez az egy konkrét közjegyző baszakodik???
Öröm az ürömben, hogy az önkormányzat úgy döntött, azért, hogy ne szenvedjünk hátrányt az elhúzódó vitájuk miatt, kiállítják ezen papír nélkül is az apaságit, merthogy majd ha megszületik a gyerek, az anyakönyvvezetőnek amúgy is újra kell ezt az apa dolgot vizsgálnia, nem csak nálunk, minden esetben, a születési anyakönyvi kivonat miatt... What???? Akkor mi értelme van az egésznek???
A lényeg, meglesz az apaságink végre, ha befáradunk hozzájuk, de mindenkit arra sarkallok, akit érint, hogy ne hetekkel, inkább hónapokkal előbb nézzen utána, a saját önkormányzatánál mi a módi...