Reméltem is... ;)
Én nem bolygatnám a palántáidat. Ha a földben van föld (nem röhög!), vagy bármilyen szerves anyag (trágya, vakondtúrás, komposzt...) és nem csak perlit vagy mosott homok, akkor kibírják. Max. adsz nekik 4 leveles korban egy adag hígitott tápos öntözést.
Én egyébként hobbistaként nem adok sokat a tudományos palántanevelésre... tavaly 6-8 asával ültettem paradicsomnak valót kb. akkora cserépbe, mint amit írsz.
plusz el is nyúltak egy kicsit... és valami miatt meg sem nőttek rendesen, akkor kiveséztük, a'sszem a rossz talajkeverék miatt.
Kiültetéskor szét kellett bontanom ugyan a gyökérzetet, de ennek ellenére elég életerős bokrokat voltam képes nevelni... (ha kaptál a Zitronen tomato fantázianevűből, az veri a 2 métert)
A szomszéd meg megvette a drága, szépségdíjas, kész, tápkockázott palántákat, aztán semmire nem ment velük...
Szóval én a kiültetéskor pikírozom az enyéimet már helyre. Úgy leültetem, hogy éppen csak kilátszon a felső levélpár. Pár napig meg nem hagyom csonttá (a homokon porrá) száradni a kis növénykéket. Ennyi.