Igaz, igaz. Csak magról nem volna oké. :) Korábban már beszéltünk is róla. Hogy újra lehet tenni, az inkább a Mira nagyfokú vírusrezisztenciájának köszönhető.
Már megrendeltem egy kisebb adagot a nemesítőtől (
http://www.sarpomira.hu/sarpo_mira.phppo_mira.php), majd az ünnepek után kiküldik elvileg. Teszek majd néhány tövet direkt olyan helyre is, ahol semmilyen fitoftóra elleni permet nem fogja érni, hogy legyen kontroll példány. Idén vetek Cigal F1 ZMYV, CMV és lisztharmat rezisztens cukkinit és két fajta fitoftóra rezisztens paradicsomot is, Phantasia és Magnus F1-et, mindet a
Juvagro webboltjából rendeltem. Még ez sem érkezett ki, de ráér. :) Paprikából jövőre Édesalma lesz, és a Start fajta: ezek ellenállóak némileg a CMV-vel szemben, ami a paprikánál gyakorlatilag a hírhedt bokrosodás vírus, és nálunk - mint szinte az összes veszélyesebb növényvírusnak - előző években jelentős kártétele volt.
Majd mindenről beszámolok a blogomban. Nagy reményeket fűzök hozzájuk, mert amit pl, gyümölcsfából eddig rezisztenseket vagy toleránsakat vettem Dánszentmiklósról a Palesits faiskolából (szilvahimlő-vírus ellenieket), összehasonlíthatatlanul szebben fejlődnek az érzékenyebb fajtákhoz képest.