Olvastam a burgonyáról szóló irásokat is. Sőt az interneten is nézelődtem. De örülök, hogy az általam elérhető üzletek egyikében ezt az 1 korai, látszatra is igéretes vetőburgonyát találtam 1150 ft-ért.
Most már csak azon töröm a fejem, hogy ennyit hová ültessek.
Bálint gazdának éppen most jelent meg ezzel kapcsolatosan egy jó cikke, ami nem csupán a kezdőknek megszivlelendő.
"Csak annyit, amennyit megeszünk
Néhány megfontolandó alapelv: sokféle zöldséget termeljünk, de mindenből csak annyit, amennyit a család elfogyaszt. Ha kevés a hely, akkor azokat részesítsük előnyben, amelyeket a család különösen kedvel és amire a házasszonynak gyakran van szüksége. Ilyen pl. a levélpetrezselyem, a metélőhagyma, a sárgarépa, a fokhagyma, a kapor. Feltétlenül szorítsunk helyet a fűszernövényeknek is.
Tartsuk szem előtt a növények igényeit
Nagy tenyészterületet igénylő burgonyát, fejeskáposztát, sütőtököt, görögdinnyét csak nagy kertben érdemes termelni. Azt termeljük, amely számára legkedvezőbbek az adottságok. Ahol nincs öntözési lehetőség, ott nem érdemes étkezési paprikával, uborkával, tojásgyümölccsel bajlódni!...."
Crystalheart, korábban emlitetted, hogy a helyi bácsikák a szokások, hagyományok betartásával termelnek s a kertjük hozama elég szerény a Tiédhez képest.
Eszembe jutott anyám kertje. Mindig azon mérgelődtem, hogy abban a dzsumbujban olyan silány a termés. Egymás hegyére hátára ültetett mindent, pedig valami szakirányú végzettsége is lehetett. Soha nem kérdeztem rá, hogy mi, mert a kertészkedéshez semmi kedvem nem volt. Akkoriban csak a kapálást és a növények között hasalást láttam, melynek eredménye nem tudott lelkesiteni.
Ma persze már sok mindent másképpen látok s igy a jelenségekre is megtalálom az aránylag megfelelő magyarázatot.
Arról már nem is beszélve, hogy ma az internettel annyi minden elérhető ahhoz, hogy az ember ne csak a helyi hagyományokat tartsa szemelőtt.
http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/otletek-a-vetemenyeskert-kialakitasahoz.html