Első blikkre én is úgy vettem, hogy Tőkés nagyon gáz, talán geci is. Ezt be is írtam ide. De kicsit jobban megnéztem ezeket a leveleket, (a másikat is!), és feltűnt, hogy ezekben van egy téma ismétlődése (a nem vállalás), ami láthatóan nagyon fáj a feleségnek. Első körben erről is azt hittem, hogy gáz. De jobban belegondolva ez egy egyáltalán nem fontos ügy, ez mániának tűnik a szememben, egy tünetnek.
Azt hiszem, itt komolyabb a helyzet. És talán Tőkés is ezért nem beszél az ügyről. Sőt talán ezért is nevezte hamisítványnak a tavaly decemberi levelet. És ezért tett benne egy homályos célzást arra, hogy miért nem hagyják békén a feleségét.
Egy szó, mint száz, én úgy látom, hogy Tőkés feleségének komoly pszichés, idegrendszeri problémái lehetnek. Csak erről nem akar beszélni. S talán kezelni se tudja. Valószínűleg nem szép, hogy ez elől elmenekül(t). De ki tudja, mi mehet otthon? A kérdés már csak az, hogy mi juttatta ide ezt a nőt? És ebben, függetlenül az ő esetleges ideggyengeségétől, a 3 gyerektől, az erdélyi állapotok borzalmaitól, Tőkés szerepe, felelőssége tagadhatatlan.
Azt hiszem, nem sokat javítottam ezzel Tőkés helyzetén a szemünkben, de talán árnyaltam.