en meg csak olvasgatok, es aldom az eget hogy nem otthon szulok :))
alkatilag keptelen vagyok az ilyen boritektologatasra. nekem irjak ki hogy mennyi, kifizetem, adjanak szamlat.
mondjuk en itt az elsot klinikan szultem (fizetos, egy dokival aki kovet a terhessegben), a masodikat allami korhazban (a tb allja, nincs kinevezett doki), van osszehasonlitas es nem erzem hatranyat az allaminak sem.
Az elsonel 3-szor valtottam orvost (es klinikat), de vegul ugye a szulesnel orvost azt nem lattam, nem is volt ra szukseg, illetve utana igen, mert kellett egy kis mutet, de az ugyeletes doki profin megcsinalta. Viszont ugye maganklinika, tehat fizettunk vagy 1000 eurot a szulesert, az 5 napert mig bent voltam, az egyagyas szobaert.
Most gyorsan kapcsoltam, 8 hetes terhesen felhivtam az allami korhazat. Nem eleg gyorsan, mert mar nem volt hely, de en a vernyomasom miatt veszelyeztetett terhes vagyok, igy megis bekerultem :)
Na itt orvost nem lehet valasztani, de kit erdekel, egy fiatal csaj kovet, aki meg felig gyakornok (un. interne, elvegezte az egyetemet es a szakkepesitest es 6 evig a szakteruleten kell dolgoznia hogy meglegyen a vegleges cime), de nagyon odafigyel mindenre, gondos, jo kezekben erzem magam. (pl o irta fel hogy 6. honaptol heti ketszer jon a szuleszno hazhoz vernyomast merni meg ctg-zni).
Tudom, hogy nem lesz ott a szulesnel, de nem is kell, remelem megint olyan szulesem lesz, hogy nem latok orvost, mert ez azt jelenti, hogy nincs semmi komplikacio es nem kell muteni. Szulesznobol meg gyakorlatilag mindegy ki lesz ott, egyikukkel megirtuk a szulestervet a 4. honapban, azt viszem magammal, de a protokoll ugyis ugyanaz mindegyikuknel.
Es a tb all mindent, semmit nem fizetek, ennek ellenere egyagyas szobam lesz (minden szoba egyagyas, miota nincs csecsemoosztaly), masreszt ha jol megy a suzles max. 3 napig maradok, de en gondolkozom 48 ora utan lelepni, ezt is lehet, egy szuleszno hazhoz jon meg ugyis 3 napon at, hogy segitsen ha gond van + a szoptatasban, csecsemogondozasban.
Meg ki lehet hivni a vedonot is.
lehet (biztos) hogy nincs annyira egyeni figyelem mint egy fogadott orvossal, stb., es nem nyaljak ki a s***m sem, mar bocs a kifejezesert, de en akkor is jobban kedvelem ezt a rendszert, az ingyenessege miatt is, masreszt en tenyleg rosszul lennek a boritekozastol, kepmutatonak es sunyinak erzem es igazsagtalannak (miert csak az orvos kap? pl csaszarnal az anesztes vagy a mutosfiu miert nem? ok ugyanugy hozzajarultak a dolgokhoz. Az orvos miert nem adozik ez utan? Az o gyerekei nem allamilag fenntartott ovodaba-iskolaba jarnak? O nem az onkormanyzat altal fenntartott kozuton gurul az autojaval?)