teglamiki Creative Commons License 2010.03.19 0 0 1002

Halihó!

Becsüljük a "csak egy monitor előtt ülő hang"-okat, szerencsére a többség igen rugalmas, mindenféle szempontból...  o:)))

Sajnos a helyzet a sportrepülésben nem igazán rózsás, és itt mindenképpen a költség részét nézzük ...

A vitorlával való repülésnél gondolom egyértelmű és talán természetes is, hogy az előre tervezés nem egyszerű, lévén az időjárásnak eléggé ki van szolgáltatva a dolog. Tehát mindent egyszerűbb a levegőben eldönteni, mert ott legalább valamivel jobban tudunk az időjáráshoz alkalmazkodni. A vitorlák jó részében nincs rádió és igen kis részében van csak tranzponder, itt ugye szintén a költség és persze a fogyaztás (aminek a kiszolgálása ismét csak beruházás) miatt. Ilyenkor csak a nem ellenőrzött légterek szabadsága ad valami lehetőséget, nem győzöm hangoztatni, hogy a szabályok igen kemény betartása mellett ...

A másik dolog, ami nálam szóba jöhet, az a movit. Sokszor előfordul, hogy ad-hoc módon (a zsebek tartalmának ellenőrzése után) elindulunk, "csapatunk" egy iskolakört ... evés közben jön meg az étvágy, nézzünk még el "oda" ha már ott vagyunk, akkor még nézzük meg "emezt" is, de akkor már szálljunk le egy kávéra ...

És ezt megtehetem szigorúan a nem ellenőrzött légterekben, ha mindezt rádiózná mindenki, akkor aztán lenne forgalmazás (azért jó időben repterenként 8-10 vitorla, 2-3 movit, ez országos szinten szerintem akár több mint 100db repülő szerkezet...

Persze a fentiekkel nem azt mondom, hogy minden esetben nélkülözni kell az elérhetőségeket, csak ezt természetesnek kellene venni, nem "megbélyegezni" azt aki él ezzel a lehetőséggel, amíg a szabályokat maximálisan betartja.

Van olyan aki nem szeret rádiózni (persze a kötelezőn kívül) és van jó pár olyan is, aki a mikrofon közelében megőrül és kényszert érez (Figaró). Én magamat valahova az egészséges félútra teszem, ha kell szívesen rádiózok, de ha nem kötelező, akkor csendben is elvagyok ...

Nem szaporítom tovább, ha esetleg ez nagyon OFF, akkor bocsi, de egy évben egyszer ezt szeretném elmondani ...

Kék eget    TéglaMiki

Előzmény: repülésszerető (996)