pacsuli, igen, lemaradtál :) vagyishát dehogyis, még nem történt meg a "váltás", az Istvánban lévő dokit nem cserkésztem még be, csak alkalmasnak találnám a "feladatra". A neten keresve találtam rá több olyan születéstörténetre, amiben első császár után természetes szülésnél ez az orvos vett részt, nem csak ígérgette, hanem valóban segédkezett benne. Sőt, az egyik kismamától, akinek az első gyereke nála született, folyamatosan elnézést kért, amiért nem részesíthette abban élményben, hogy természetesen szülje meg. A dúla pedig, akire rátaláltam, többízben is dolgozott mellette vagy vele, nem fogják idegenként méregetni egymást, mondhatni "összeszokott" páros.
Az egyetlen bökkenő, hogy kicsit kevés az esélyem, hogy a doki elvállaljon, és hogy igencsak borsos ára van, ha összejön. sway, főleg neked mondom, mert te ismered ott úgy tűnik leginkább az orvosokat, Siklós Pálról van szó.
pacsuli, ami a dúlát illeti, én itt kezdtem az olvasgatást, hogy megtudjam, miben segíthet konkrétan: http://www.nlcafe.hu/archivum?acsatid=1384&arend=1&cperpage=50&cpage=0 a jó az, hogy az Istvánban valóban be is engedik veled, és nem néznek hülyén. Én arra jöttem rá, hogy a folyamatos jelenlét nagyon fontos nekem, és hiába lesz ott a pasim, amit nagyon is igénylek (ő is), mi mindketten laikusként fogjuk végigélni az első szülésemet (mert első lesz, még ha van is egy gyerekem már, teljesen más történésekkel, amiket még soha nem tapasztaltunk) és a rengeteg kérdés megválaszolására, a kétségek eloszlatására fontos, hogy llegyen valaki hozzáértő. Aki, ha történik valami olyan, aminek esetleg nem kellene, felhívja a figyelmemet. Vagy ha épp minden oké, akkor megnyugtat. A szülésznő nincs ott folyamatosan, még ha választott is, az orvos meg pláne nem.
Ez nem is jófejség kérdése, egyszerűen nem az a dolguk hogy 8-10-12 órán átt az ágyad mellett üljenek, vagy vajúdási pozíciókat ajánljanak, vagy hozzanak egy pohár vizet vagy egy nedves törölközőt...
És itt van egy konkrét megállapodás minta, amit a dúlával köthetsz, hogy pontosan tudd, mit fog csinálni a szülés előtt, alatt és után.
http://www.gyermekaldas.hu/index.php?page=megallapodas_minta_a_dula_es_kliense_kozott
Én nem is nagyon mentem tovább, Békés Emőkét választottam, mert egyrészt ő az, aki a fent említett orvossal már többször kísért császár után természetes szülést, másrészt nagyon szimpatikus volt minden egyes írása, tanácsa a neten. Persze még előttünk a személyes találkozó, de nagyon bízom benne, hogy jók leszünk együtt...
Az az igazság, hogy már magától a telefonbeszélgetésünktől 1000x jobban lettem... a biztonságérzet nagyon fontos, és ezt keresem. Másnak biztosan más hozza meg ezt az érzést, nekem úgy tűnik, ezek a lépések, amiket talán későn teszek meg, de remélhetőleg nem túl későn.