suplatyi Creative Commons License 2010.03.10 0 0 243
Sziasztok

Olvasom mindig a hozzászólásokat,sok kérdés,sok vélemény.Leírom én is az enyémet!
Volt szerencsém már többször hosszasan beszélgetni N.Jani-val,én úgy látom ez a munka ami az ő irányításával elindult nem az a tipikus magyar "maszatolás"amit megszokhattunk,hanem igen komoly erőfeszítés a fajta érdekében!
Az elsődleges cél a fajta megmentése a kihalástól!Annyira kevés jószág maradt fenn,hogy az első feladat az egyedszám olyan mértékű feltornászása,hogy államilag elismert fajta legyen újra.
Nem jól határozzátok meg a fajtát akkor amikor például a cikta vagy a cigája juhokkal teszitek egy kategóriába.Nem egy extenzív parlagi külterjes fajtáról van szó.A Magyar óriásnyúl már egy ún. kultúrfajta.Már nem az istálló jászla alatt szaporodott,hanem külön ólakban,ún.háztáji körülmények közé való.
Nem helyes az sem, hogy igénytelen, csak mások az igényei mint a mai intenzív fajtáknak,hibrideknek!
Az őshonos csak egy szóhasználat,könnyű lenne belekötni a mangalicába,Magyartarkába Magyar hidegvérűbe,mudiba,sorolhatnám.
Igaz,hogy A Kialakításánál szerepet kapott a belga-német óriás,de nem szabad összehasonlítani a két fajtát.A német szerintem kiállítási hobbi fajta,A Magyar óriás meg gazdasági nyúl volt,így is kell fenntartani.A Magyar óriásban meg van a röghöz kötöttség ami a külhoni fajtáknál nincs meg a "Magyar rög" irányába!
Egy gazdasági fajtának szerintem úgy van értelme,ha megőrizzük a gazdasági mivoltát,megkeressük a helyét a mai mezőgazdaságban!
Nem szabad egy az egyben összehasonlítani a pannon fehérrel sem,az egy intenzív fajta,ez meg nem.
Az ár kérdésben az a véleményem,hogy az árat mindig a kereslet kínálat viszony határozza meg,és most keresik a fajtát!Felesleges erőlködés lenne olcsón próbálni adni,mert jönne valaki ártatlan őzike szemekkel,hogy neki ez élete álma,felvásárolná az egészet,és még aznap lehetne a hirdetésével találkozni a neten,persze piaci árakkal!
Én maradok a Magyar óriásnál, nálunk bevált,remélem sikerül megmenteni a fajtát,és majd megélhetést is ad a családnak!
Nekünk most húsz anya van, fehérek.

Jani!ha valamiben tévedtem,légy szíves kijavítani!

Üdv

Csata Zoltán, Suplatyi