Üdv!
Szerintem teljesen rossz a gondolatok iránya (most). Jelen pillanatban a Magyar Óriás esetében a megmentés, az állomány felszaporítása és genetikai megszilárdítása kell, hogy legyen a cél. A hasznosítási irány meghatározásánál pedig szerintem elsősorban a genetikai értéket, az igénytelenséget, az ellenálló képességet kell előtérbe helyezni, illetve szerintem jóalternatívája lehet mondjuk egy ökológiai, extenzív gazdálkodási modellnek. A világ fejlett felén a tendenciák erre mutatnak (szabadtartás!), ennek van jövője, és ez a fajta itt tudna kibontakozni.
Aki nagyüzemi módszerekkel minél rövidebb idő alatt, minél jobb vágási kihozatalt akar elérni minimális takarmány felhasználás mellett, azoknak nagyon jó hibridek állnak rendelkezésre. Ebben az esetben azonban a Magyar Óriás biztosan elbukik.
Éppen ezért árról beszélni nem időszerű. Ha komolyan gondoljuk a dolgot, akkor ahogyan Jani is írja először fel kell mérni az állományt, lehetőleg minél pontosabban, nyilvántartásba kell venni, meg kell jelölni, törzskönyvezni kell. Be kell szervezni az elkötelezett tenyésztőket, kitűzni a tenyésztési irányt, megfogalmazni a tartási standardokat.
Ezek után az állomány felszporítását kell megoldani minél jobb minőségben, ahol szerintem még a mesterséges termékenyítés (néhány kiválasztott kiváló tulajdonságú, bírált bakkal) sem eretnekség. Az így "felszaporított" elsősorban anya állományt lehetne utána kihelyezni (akár ingyen is az egyesületi tagokhoz, akik vállalják az egyesület által kitűzött szabályok betartását) további felszaporításra.
Természetesen ennek is vannak költségei (tartási, takarmányozási, adminisztratív, tenyésztésszervezés stb.), amelyre egyrészt az egyesület pályázhat, másrészt a tagok saját maguk által vállalt nagyságú állományt tartanának fennt (ki 2, ki 20, ki 50 anyát). Csak így lehet viszonylag gyorsan, ellenőrzött körülmények között, jó genetikai tulajdonságokkal rendelkező törzsállományt előállítani.
A mesterséges termékenyítésnél pedig arra gondoltam, hogy lehetne olyan tenyésztő, aki nagy gyakorlattal rendelkezik, és tudatosan bakok előállítására szakosodik, és minden 1-2 évben az egyesület határozná meg, hogy mely bakkal, bakokkal kell a proztatást végrehajtani.
A szarvasmarha tenyésztésben hasonló módszerek már beváltak (bár ott egy kicsit más a helyzet), de csak így lehet ellenőrzött állomány kialakítani. Ha mindenki "saját" bakokkal "dolgozik", akkor ugyanoda jutunk sok munkával, mint ahol most vagyunk.
Egyszó, mint száz, nem az árról kell beszélni most! A Magyar Óriásnak nincs most ára, csak ESZMEI ÉRTÉKE.
Egyébként a jelenleg törzskönyvvel rendelkező egyedeket ki törzskönyvezte? Ki végez törzskönyvezést jelenleg a Magyar Óriás esetében?