Érdekes kérdéseket feszegetsz. Kicsit talán túdimenzionálod az infláció jelentőségét, de egyébként egészséges nézőpontból szemléled a gazdasági folyamatokat.
Azt, hogy milyen kondíciókkal csatlakozzunk az eurózónához, érdemes megvitatni, és nem hiszem, hogy Demján véleménye ne lenne autentikus a témában (még akkor is, ha "haza" beszél, tehát figyelembe veszi a saját érdekeit is). Itt azonban a döntő kérdés elég egyszerűen megfogalmazható: minél előbb csatlakozzunk-e az euróövezethez, vagy - ahogy Demján javasolja - hozzuk először magunkat helyzetbe. A kérdés egyszerű, a válasz azonban rendkívül bonyolult.
A gazdasági kérdések sokszor megközelíthetőek trendelemzéssel. Szerintem itt is van létjogosultsága ennek az elemzésnek. Szerintem azt épeszű magyar ember nem vitatja, hogy trendszerűen, középtávon (5-15 év) a magyar gazdaságnak növekednie kell. Nem feltétlenül maximálisan kell növekednie, hanem stabilan és perspektívikusan. Szerintem amit Demján (és Csányi) mond, az ugyanez a gondolkodásmód.
A fő kérdés tehát az, hogy hogy tud a magyar gazdaság perspektívikusan növekedni. Nyilván nem úgy, ahogy ezt az elmúlt/elmúló két ciklusban az ország irányítói gondolták (és ezt itt nem politikai motivációk alapján mondom). Amit itt nyolc év alatt tettek, az minden volt, csak nem a magyar gazdaság növekedési pályára való állítása. Nem lehet külföldi hitelből a hazai inaktív rétegek viszonylagos jólétét támogatni, ez gazdasági nonszensz (ezt csak a rövid távú politikai érdekek magyarázhatják). Ezzel a gondolkodásmóddal szakítani kell.
Erős gazdaságot kell csinálni, amit a perspektívikusan fejlődő vállalkozásokra kell alapozni. Emellett az állam őrült, hatékonytalan pénzszórását (százmilliárdos vasút- és közúthálózat fejlesztés, 13. havi nyugdíj, pazar(ló) szociális ellátó rendszer, korrupció, stb.) keményen vissza kell vágni. Ez az alap, ez az elsőrendű cél, az euróbevezetést ennek a célnak kell alárendelni. Az euróbevezetés tehát nem egy önmagában való cél, hanem eszköz, mégpedig a stabil növekedés kiszolgálásának egyik (és nem is a legfontosabb) eszköze.
Van tehát két trendünk (a gazdasági növekedés, és az euróbevezés), amit úgy kell összehangolni, hogy az egyik trend (az euróbevezetés) a másik trendet kiszolgálja, annak fejlődését segítse. Na ez az, ami piszok nehéz dolog.