Nem hét, hanem eddig 9.
Viszont nem menekültnek jöttem ki, hanem csak dolgozni, mert hívtak.
Már írtam amúgy párszor.
A munkahelyem (egy egyetem) csak a tanítással is foglalkozó dolgozói esetében hajlandó szponzorálni a zöldkártyát, én meg nem tanítok, és ez a szonzorálás a munkavállaláson keresztüli zöldkártyaszerzésnek alapfeltétele. Most lett egy olyan cég akik nem alkalmaznak zöldkártya nélkül, de hajlandók a Future employment alapján szponzorálni a kártyát, ráadásul ez alatt az idő alatt fenntarthatom a mostani státuszomat és munkaviszonyomat, amivel nem vagyok igazán elégedetlen. De ha nem lett volna időben ilyen (a H1-B ötödik éve vége előtt kell elkezdeni a folyamatot), akkor tegnapelőtt óta már nem lennék itt, mert máshol is volt/van normális ajánlatom. Viszont a nejem szeret itt lenni, meg a srácok is meglepődnek, amikor időnként kiderül, hogy csak a legkisebb lány USA-állampolgár, tehát, ha nekem mindegy, akkor akár ide is lehet papírt gyártani (ha máshová mennénk Magyarország kivételével, akkor ott is előbb-utóbb meg kellene tenni).
A többi zöldkártyaszerzési indok (menekült, hontalan, gazdasági ellehetetlenülés, igazolt hiányszakma (pl. éjszakás nővér), házasságkötés, USA hadseregnek/felderítésnek tett szolgálatok, ...) esetemben részben nyilvánvalóan nem igaz, részben nem fogok ilyent hazudni sem (mint pl. a napokban az a német házaspár, akik nemrég az üldöztetésük miatt kapott menedékjogot, mert az antidemokratikus Németországban addig nem voltak hajlandók a gyerekeiket iskolába járatni, amíg a hatósági ügy lett belőle, és sikerült elhitetniük, hogy ez politikai üldöztetés, és elvben Magyarországon is ugyanez történne, ha Magyarországon is végrehajtatnák a törvényeket ), de az egyébként hat év alatt legálisan is lezavarható elválni/megházasodni/zöldkártya/kivárás/újabb válás/ismételt házasság variáció sem az én asztalom.
Az örökbefogadási ajánlatot természetesen köszönöm, de csak ezért nem érdemes.
Ja és egy percig sem akarok illegális lenni, mert ennél többet érek önmagamnak.
Ismerek egyébként ilyen-olyan féllegális lehetőségeket is, mert orosz ismerőseim közül elég sokan kerültek ide így vagy úgy, de ők minden áron ide akartak kerülni, én meg máshol is normálisan élnék, csak unom a feleslegesen kikényszerített papírozgatást, akkor is, ha viszonylag korrekt úgyintézés mellett zajlik (az emberek normálisak, de az ügymenet olyan, mintha direkt arra tervezték volna, hogy ne lehessen önállóan végigcsinálni, csak fizetett ügyvéddel (kedvencem, amikor ugyanaz a hivatal kéri egy határozat meglétének az igazolását, amelyik a határozatot eredetileg meghozta, ilyen eddig kétszer volt).
schgy