Demokrapia Creative Commons License 2010.03.08 0 0 2491
Nézd, én csak összehasonlítottam két országot. Mindkét ország egy gazdasági világválságban működött 2009-ben. Mindkettő tulajdonképpen nyitott gazdaság. Az egyikben bevezették az eurót, a másikban nem. Ahol az eurót vezették be, sokkal kisebb volt az infláció.

Például ha összehasonlítod a nyugati országokban az euró előtti több éves inflációkat, érdekes módon majdnem minden országban átlagosan nagyobb infláció volt az euró bevezetése előtt. Tulajdonképpen ez az egyik nagy problémája a déli euróövezeti államoknak, nem tudnak élni a régen olyan jól bevált pénzleértékeléssel, tehát nem tudják olyan ügyesen elvenni a pénzt a szegényebb rétegtől, mint régen a nemzeti valutával.
Mindig furcsáltam, hogy az eurót drágulásként élte meg nyugat Európa, pedig ez nem igaz. Egyszerűen arról van szó, hogy még ma is sokan az agyakban átszámolják régi pénznembe az árakat, de egyáltalán nem számolnak azzal, hogy lírában, frankban, márkában, stb. is többe kerülne ugyanaz az áru.

Végeredményben az euró bevezetése nem áremelkedést eredményez, hanem az áremelkedést lassítja. Bizonyos árfelhajtó ereje csak az olcsóbb áruknál valós. Szlovákiában árstagnálást eredményezett az euró éppen a világválság miatt. Ha maradt volna a korona, akkor Szlovákiában is valamivel nagyobb lenne az infláció. Picit leértékelődött volna a korona, tehát eleve bizonyos termékek drágábbak lennének. pl. gáz
Előzmény: Törölt nick (2490)