szimizso1 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 11365
Kellemes délutánt!

Hosszas kudarcok, szerelések, meghallgatások, találgatások, és tanácsok megfogadása után véletlenül elkötöttem valamit a Pro-line 815 rotosonicánál, és megtaláltam a hónapok óta keresett hibát. Mint tudjuk a rotosonic hangszóró a lezli legalsó polcán van a dobrotor helyett. A dob maga egy reflex nyílással ellátott kerek doboz. A mély hangok kiemelése illetve a közepes, és magas hangok elnyomása érdekében ezt az üreget lezártam hátul teljesen. Meg is jöttek a mély hangok... túl jól is. Csak egy baj volt, hogy bizonyos hangoknál egy torzító második hang is megjelent. Próbálkoztam teljesítmény csökkentésével, de az eredmény ugyan az lett. Aztán pénteken véletlenül fordítva kötöttem be a kimenő trafóját, és a mély hangok elnémultak teljesen. Megfordítottam a polaritást, megint dübörgött rendesen meg torzan. Ekkor húztam elő a hanggenerátorom, és 1-2Hz-es színusz mellett kezdtem vizsgálni a fázishelyességet. Amikor fázishelyesen volt bekötve, akkor nem voltak mély hangok, ellen fázisban meg torz nagy mélyek.
Végül rájöttem, hogy: amikor fázisban működtek a hangszórók, az üregben a nagy hangszóró megemelte a nyomást, és a kifelé mozduló rotosonic hangszórója ritkította a dobozban a levegő nyomását. Így a reflex nyíláson át a túlnyomás szabadon beáramolhatott a dobozba, és a hangréseken nem távozott a megmozgatott levegő. Tehát akusztikai rövidzár keletkezett a dob ürege, és az alsó üreg között. Ugyanez fordítva azért nem fordulhatott elő, mert az ellentétesen működö hangszórók nem engedték, hogy a nyomás kiegyenlítődjön egymás üregében.
A bajra az orvosság az lett, hogy új feneket kerítettem a rotosonic-nak, és betömtem rajta minden kis rést, ahol "helyet cserélhet" a levegő. Azóta szépen szól a hangfal. Most már csak a TG. kalibrálása segíthet a hiányosságokon:-)