Sziasztok!
Ezt találtam az óriásokról:
Az óriás fajták általános tulajdonságai:
Teste erőteljes, hosszú, hengeres. Jól izmolt a comb és a gerinc. Hát hosszú a far széles. Megengedett minimális testhosszúság 65 cm. Az ideális 71-74 cm. között van. Ideális fülhosszúság 19-21 cm., legkisebb fülhosszúság 18 cm.
Magyar Óriás:
Kitenyésztésében a nagytestű belga óriás és a Mo-on a század elején tartott középnagytestű, vadas szinű parlagi nyulak szerepeltek. Néhány generáció után a populáció kettévált. Az egyik vonal egyre inkább a belga óriáshoz közeledett, a másik vonal a kisebb testű zömök, rövidebb fülű példányokat állította elő. Sokáig ezt a magyar vadas névvel illették. Emiatt a magyar óriásnak két tipusát fogadták el. A nagyobb testű tipus 7-9 kg., a kisebb testűé 5-7 kg. Bírálatok alkalmával mindkét tipust elfogadták.
Fajta leírása: Egyöntetűen vadas szinű. Erőteljes szervezeti felépítésű, erős csontozatú. A fül hossza 18 cm., a test legalább 60 cm. Ellenálló szervezetű. Általában 8-10 fiókát hoz világra, melyekből 6-7 db-ot eredményesen fölnevel. Tömeggyarapodása kiválló. 12 hetes korra meghaladja a leadási élőtömeget.
Szerény takarmányigényű, jól értékesíti a háztáji hulladékokat és a tömegtakarmányokat is. A fajta hústermelőképessége közepes, levágása után az ehető részek aránya gyakran 50 % alatt marad.
(((Na most amiket leírtam, azt egy 1985. évi írásból másoltam, remélem segítettem ... legalább egy kicsit....)))))