oldadore Creative Commons License 2010.03.04 0 0 5801

óóó, milyen érdekes párhuzamot találtam! :)

Tudom már, mit nézek meg legközelebb:

Pince Cabaret-et Benedek Miklós rendezésében a Pinceszínházban.

"Benedek Miklós a Nemzetiből való távozásával egyúttal kézen fogta Tingli-tangli című előadását és a színészekkel egyetemben átköltöztek a Pinceszínházba, ahol feltámasztva előző produkciójukat, némi könnyed fricskaként kicsit továbbgörgetik a kabaré magára hagyott szekerét.

A parádésan önfeledt és kifejezetten sötét pillanatok váltogatják egymást, miközben pár finom aktuálpolitikai reflexió is becsúszik a kreatívan és lendületesen szórakoztató estébe.

(...) mit is jelenthet ma ez a műfaj? – létrehozott egy sok kortárs gondolattal, eseménnyel teletűzdelt kabarét. A szöveg továbbra is a régi nagy szerzők szellemes írásainak és műveinek színpadra viteléből építkezik (...)

Jogosan kérhetjük számon, hogy miért nincs ilyen sehol, hogy miért tűnt el? (Mert ami kabaré címszóval ma van, az inkább nincsen.) Ha ilyen könnyedén lehet vele aktuális dolgokat elmondani, ha – látszólag – minden ilyen könnyedén létre tud benne jönni, akkor miért csak ennyi?"

(Nyulassy Attila: Pince Cabaret. Nevetés a sötétben 

Színházajánló, 2010. február)

és:

(Szem-szájnak ingere = MNSz- Boon.hu, 2009.11.27.) 

"Vida Péter: - (...) talán lesz arra lehetőség, hogy belátható időn belül Benedek Miklós egyszer itt Miskolcon csináljon egy hasonlót, ha már a „Tingli-tangli” nem jutott el.

Ti csináltatok a Szervéttel valami ilyesmit...

Seres Ildikó: - Igen. Egy kabaré... avagy Mi a csudának menjek én az Apolló Kabaréba? volt a címe.

Vida Péter: - Szervét Tibor erre tett akkor egy kísérletet, mert nem szimpla szerkesztett játék volt (...).

Benedek pont ugyanazt tudja, amit Szervét csinált."

(a cikk forrása: Észak-Magyarország, 2000.07.07.

és olvasható a http://szervet.szinhaz.org oldalon)