tooommm0013
2010.03.03
|
|
0 0
206
|
Igen. Sajnos a nyúltenyésztésnek befellegzett. Legalábbis most úgy fest. De hát ő is elvállalta a nyúlágazatot az mgksz-nél és nem igazán látni, hogy csinált valamit. Igaz nem is nagyon követtem nyomon.
Itt a fórumon szembesülök azzal, hogy egyáltalán vannak még kiállítások és kiállítók. És olvasmányaim alapján te (illetve ti ezt nem tudom) és még néhányan jártok oda. A többieknek még a fjtatiszta nyúl állomány kialakítása is csak halovány jövőkép. Én már elkezdtem. Ami megnehezíti, hogy a maradék komolyan nyulazó ember is néha megnehezíti azzal, hogy elsősorban üzletet lát a dologban. Nálam elsősorban hobbi. És nem feltétlenül szeretnék egy-egy fajtatiszta állatot 10.000 ft-ért eladni. Tudom, hogy mennyibe van és kb. sejtem azt is, hogy mennyi a reális ára. És itt most nem egy fajtagyőztes tenyészérett állatról van feltétlenül szó. És nem akarok senkit megbántani, de a magyar óriást is azmellett, hogy propagálják, hogy milyen kitűnő fajta jó lenne, ha tenyészállatokat is árulna valaki lehetőleg elérhető áron. Egy tapasztalt tenyésztő azért látja egy 10 hetes nyúlon, hogy abból kb. mi lesz. Érdemes e tenyészállatnak továbbadni. Persze a hibaszázalék az nagyobb lehet mint egy 8 hónaposnál. És egy ilyen 10 hetes állatot 2000 ft-ért ha elad akkor ott még haszon is van. (leadásnál egy 2.8 kilós nyúl nem ér 1000 ft.-ot. és akár azon is van haszon.) És akkor terjedne a fajta. Megvennék kipróbálnák és megszeretnék az emberek. De jelenleg nem ez van. És más fajtáknál sem. Mert keverék nyulakat árulnak és vesznek az emberek. Miért van az, hogy pont a nyúlnál nem alakul ki az emberekben igény a fajtatiszta állományra? Kutyánál, galambnál, tyúkoknál stb. igen de nyúlnál nem. Pedig, mint Pet89 is írta ugyan annyit eszik egy fajtatiszta állat is mint egy keverék. De azokat mégis akár 5X-ös áron adják. Miért is? Neked van fajtatiszta nyulad. Tudsz rá okot mondani?
Küldtem egy mailt. Ha nem megy a link akkor írj! |
Előzmény: törpecser (205)
|
|