- Mert nem érted meg, hogy az nem a személyednek szól, hanem a jelenségnek. Ez az én hazafiságom, ha úgy vesszük, hiszen valahol a kifakadásaim is a jövőféltésből táplálkoznak,
Nem vitatom el, a Te érzésed, és a Te kognitív hozzárendelésed. Azt sem vitatom, hogy ez abból fakad, hogy a jövőtől való félelem munkál Benned.
Én azonban még soha nem tapasztaltam olyant (mondjuk egy terápiás folyamatban), hogy az elsöprő indulat, -legyen az akár jogos- változtatna a kliens működésmódján, hiszen bezárkózik, ellenségessé válik, elutasít és kilép a terápiás helyzetből. Vagyis bármit, csak nem azt amit erőszakkal rá akarnak kényszeríteni. (a mentális erőszak is erőszak és a verbális agresszió is agresszió)
Tehát az ilyen típusú megnyilvánulások (a korábban idézett írások kapcsán is)- nem vitatva, hogy hazaszeretet által vezéreltek, hiszen ez is saját érzés és pl. Esterházy, maga is erre hivatkozik- aligha fogják a kívánt hatást elérni.
Tudod, nekem éppenúgy problémát okoz, hogy okos emberek (mainstream értelmiség) miből gondolják, hogy mások számára sértő megnyilvánulásaikkal a vadhajtásokat nyesegetik?
A duzzogást, nem forszíroznám. Mert ugye a hsz.-eim alapos áttanulmányozása után sem találsz példát a személyeskedő, minősítő megjegyzésekre. Legfeljebb "alszom rá egyet". Azt meg simán elhiszem, hogy Neked sem könnyű feldolgozni, megjegyzem hasonlóan vagyok vele, mert úgy tűnik vannak dolgok, jelenségek, amiben hasonlóan látjuk a világot, míg a következtetéseink gyakran ellentétesek.
(Ámbár eltérő tapasztalatok, attitüd...)
- A szakmaibb, és emiatt vitára alkalmasabb megközelítés az lenne, hogy milyen társadalmi jelenségek, milyen attitűdök figyelhetőek meg és hogy ezek vajon hathatnak-e a megtisztulás irányába. Persze ehhez se ártana először azokat az általam oly sokszor hangoztatott alapokat átbeszélni, hogy hogyan is működnek ma a dógok, az állam, a társadalom, a hatalom, a demokrácia, hasonlók
:-) A készség megvan bennem, bár alig hiszem, hogy ezzel jelentős változás hozható a fórum színvonalában. (ami azért érthető, hiszen nem működik TIT szabadegyetemként) Azt a jogot pedig senkitől nem lehet elvitatni, hogy saját szemszögéből lássa a világot és ennek hangot is adjon.
Ahogy hangot ad, az pedig róla magáról szól. (ki mit akar közölni, tudatos és tudattalan motívumairól, indulatairól, a személyiségének a netes részéről.)
És, ha sikerül az indulatokat leválasztani, akkor bizony nem mondhatom, hogy nem lehet tanulni belőle. (nekem a terápiában sem azt kell elérnem, hogy mások úgy működjenek ahogy én, nekem az ő saját működésmódjukat kell megértenem. Ha ez sikerül, akár elindulhat a változás.)
Ja, és természetesen elsőként az alapfogalmakban kell egyetérteni. A fogalmak tisztázása nélkül, ha mást értünk az egyes fogalmak alatt, az aligha hozhat eredményt.