düdüklü tencere Creative Commons License 2010.03.01 0 0 66
Én is úgy gondolom

Te is, és még ki? Tudom, rengetegen, de ez most miért releváns?
Én piszkosul nem úgy gondolom, és van egy szint ami fölött szinte kötelezően úgy a helyes, ahogyan én gondolom.

Talán engem mégsem a drukker hevület hajt.
De, az. Mondanám, hogy olvasgasd vissza a hozzászólásaidat, de hát ugye te is tudod, én is tudom, hogy úgysem fogod belátni, és nagyjából azt is tudjuk, hogy miért. Ez van, patthelyzet.

máskor pedig olyan indulattal személyeskedsz, hogy nem tudom hova tenni.
Mert nem érted meg, hogy az nem a személyednek szól, hanem a jelenségnek. Ez az én hazafiságom, ha úgy vesszük, hiszen valahol a kifakadásaim is a jövőféltésből táplálkoznak, és hidd el nekem, hogy nem a saját jövőm aggaszt, mert individuális stratégiám nekem bőven van, a végrehajtásához szükséges szuverenitással együtt.
Engem az olyasmik lepnek meg, hogy te ilyen "finganak-e az entellektüelek"-szerű alakokkal közösködsz, és ez neked még csak nem is zsenánt, de ha én bátorkodom egy-egy karcosabb, ámde megalapozottabb kritikát megengedni, akkor vérig vagy duzzogva. Elhiszed, hogy ezt én nem túl könnyen tudom feldolgozni?

Egyébként bármennyire is furcsa, nyilvánvaló, hogy esély nyílik a politikai élet tisztulására.
Akár ez is lehet egy intellektuális téma, amit vígan meg lehetne vitatgatni akár párezer hozzászóláson keresztül is, de élvezetes a vita csak akkor lesz, ha úgy nagyvonalakban a vitához hozzászólóknak (már ugye akik véleményt fejtenek ki, mert lehet ám kérdezni is, még ha ez ma teljesen ki is ment a divatból) van némi tárgyi tudása, kompetenciája, kognitív kapacitása, és hasonlók.
Lásd be, hogy sem a "az lesz, mert szerintem az kéne legyen", sem pedig a "tanultak a saját hibáikból" érv nem sokat ér, az elsővel még foglalkozni sem érdemes, a második pedig helyből megkérdőjelezhető azzal, hogy mi van akkor, ha most másmilyen hibákat követnek el.

A szakmaibb, és emiatt vitára alkalmasabb megközelítés az lenne, hogy milyen társadalmi jelenségek, milyen attitűdök figyelhetőek meg és hogy ezek vajon hathatnak-e a megtisztulás irányába. Persze ehhez se ártana először azokat az általam oly sokszor hangoztatott alapokat átbeszélni, hogy hogyan is működnek ma a dógok, az állam, a társadalom, a hatalom, a demokrácia, hasonlók, mert ha kicsiot alaposabban megnézed, akkor az ide írogatók lassan 90+ százalékának szemmel láthatóan még csak az alapfogalmai sincsenek meg.
Biztos, hogy neked feltétlenül az ő színvonalukra kell pozicionálnod magad a diskurzusaidban? Miért, könyörgöm?

Előzmény: nemezis 2 (63)