"Csatát vívtak a tudományos gagyival" címmel tudósít Stöckert Gábor az index tudományos-ismeretterjesztő újságírója a Budapesti Szkeptikus Konferenciáról.
ITT olvasható
Cikkét (gondolom a csattanó, meg a keretes szerkezet kedvéért) így fejezi be:
"Hazafelé a buszmegállóban két tudományosgagyi-hirdetésbe is belebotlom, az egyik kisebb fűtésszámlát, a másik homeopátiás kezelést ígér.
Idegesítenek, bosszantanak, felháborítanak."
Ugyancsak Stöckert Gábor, ugyanebben az indexben, 2007-ben, "Világsiker a magyar őssejtfokozó kapszula" címmel írt riportot-tudósítást.
Itt olvasható
Szabó László feltalálótól többek között megtudjuk, hogy:
"...nem csodaszer, hanem egy táplálékkiegészítő, de ahhoz képest igen hatékony... ...például egy sclerosis multiplexben szenvedő beteg jobban mozoghat, és egy porckopáson is sokat javíthat egy kúra...
...havi 10-30 ezer forinttal kell számolni...
... Az őssejtekről két éve még annyit tudtam, mint mondjuk ön. Viszont agresszív érdeklődő vagyok, és amikor hallottam erről a kutatásról, megindult a fantáziám...
...Mint minden kutató, én is azt szeretném, ha minél több emberhez eljuthatna a kutatási eredményem..."
Szerepel a cikkben továbbá link a cég honlapjához, le van írva, hogy önkénteseket keresnek emberkísérletekhez (! törvénytelen, illegális – ez nincs leírva).
Na most, mi vesz rá egy tudományos-ismeretterjesztő újságírót, aki annyira szigorú, hogy a homeopátiát (aminek hatásáról egyelőre tudományos folyóiratok hasábjain hivatásos kutatók, orvosok százai-ezrei vitatkoznak) kapásból letudományosgagyizza, nos egy ilyen szigorú embert, mi vehet rá, hogy promóciós cikket írjon egy nyilvánvalóan lehúzós gagyihoz?
Az, hogy az őssejtfokozó kapszula micsoda, már a saját cikkéből kiderül. És ne jöjjön azzal senki, hogy riport, meg elhitte, amit mondtak neki! Ha annyira nincs képben, hogy beszopja a sok baromságot, amit eléhordanak, akkor annyira se telik, hogy utánanézzen valahol a világsiker nyomainak? Az informatikus tudományos-ismeretterjesztő újságíró nem tudott utánanézni a feltalálónak? Korábbi csodaszerei történetének? Az se gyanús, hogy a feltaláló (mi is a szakmája?) 2 évvel a csodaszer piacra kerülése előtt (!) még semmit nem tudott az őssejtekről, aztán egyszer csak hopp, jött az ötlet, és 2 éven belül megvan a világsiker?
Ez OK, mi ? Erről tudósítani kell az index Tudomány rovatában, színes képgalériával, linkkel. A homeopátia meg idegesíti, bosszantja, felháborítja.
Megmondom engem mi bosszant.
Ha bizonytalan tudásukat karakteres véleménnyel kompenzáló megmondóemberek oktatnak (bárkit).
Másrészt, még az is, ha prostituáltak nevelnek az erkölcsre (bárkit).