M.Zoli Creative Commons License 2010.02.27 0 0 2478

Udv.

Ebben a deflacioban valoszinuleg kemenyen benne van a gazolaj csokkentett fogyasztasi adoja. Amugy mar lenyegesen olcsobb nalunk, mint Magyarorszagon.

Amugy az Euro azert sem porgette fel az inflaciot, mert a bevezetes utan nemsokara kezdodott a valsag. Ezt is be kell szamolni. Azonkivul a kormany meglehetosen eros kampanyt folytatott egyreszt az euro nepszerusitesere, masreszt az informalasra. Aprosag, de hasznos es kozkedvelt dolog lett az Euro zsebszamologep. Egyszeru kis zsebszamolo, amibe beepitettek egy korona-euro atvalto funkciot. Sok helyen meg ma is hasznaljak, azok, akik meg nem tudtak megszokni az eurot.

Tovabbi dolog, hogy torvenyileg szabalyoztak mindenki szamara ( uzletek, szolgaltatok, barki ), hogy milyen kulcs alapjan kell kerekiteni az arakat atvaltas utan. Tovabbi torvenyt hoztak, mely szerint az arszabalyozasi hivatal ( vagy minek hivjak ), egyfolytaban figyelte az arakat, es ha indokolatlan aremelest tapasztalt, azert nagyon komoly bunteteseket szabhatott ki.

Valoszinuleg ez a ket utobbi intezkedes jarult nagyban hozza, nehogy megszaladjanak valtaskor az arak. Tovabba 1 even keresztul mindket penznemben fel kellett tuntetni az arakat.

Egyebbkent maga az atvaltas is meglehetosen simen ment. Kb. januar 3-4-ig az ATM-ekbol meg csak 5-10-20 euros bankjegyeket lehetett kivenni ( ez nekem emlekezetes :))) ). Utanna mar siman mukodott mindegyik. Januar 15-ig lehetett a boltokban, kocsmakban, stb. mindket penznemben fizetni, kiadni mar csak  1 penznemben lehetett, igy sikerult a forgalomban levo korona nagy reszet kivonni. Utanna mar csak a bankokban lehetett bevaltani, torveny alapjan dijat nem szamolhattak fel erte a bankok. Egyebbkent ekkor derult ki nagy meglepetesre, hogy a lakossagnal volt keszpenzben kb. 3-4 milliard euronyi megtakaritas. Ettol tenyleg beseggeltek sokan.

Az atvaltas tenyleg zokkenomentes volt, jo volt az elokeszites. Amugy a lakossagot elore keszitettek fel arra is, hogy az elso napokban szamoljanak az uzletekben hosszabb sorokkal, elvegre egyszerre ket penznemmel kellett dolgozni, es kertek is a lakossagot, hogy viseljek turelemmel a varakozast, ami atmeneti, de szukseges. Ugyanakkor mar honapokkal elotte elkezdtek ellatni az igenyloket uj penztargepekkel, es jegyeztek az egyes erdeklodoktol ( uzletek, stb. ), hogy mennyi eurora tartanak igenyt keszpenzben, es milyen cimletekben, amit aztan szepen ki is szallitottak a valtas megkezdese elott. Penztargepek. Egy dolog, hogy szoftwer igazitas, meg ilyesmi, viszont ki kellett alakitani elegendo rekeszt ket kulonbozo penznemhez.

Ja, akkoriban sehol sem tapasztaltam, hogy ne tudtak volna kiadni euroban, masreszt a vasarlok reszerol sem tapasztaltam turelmetlenseget, jol viselte a lakossag, turelmes volt, sot joval elozekenyebb, mint altalaban. Sokszor lattam, hogy emberek, akik mar ismertek az eurot, segitettek, pl. nyugdijasoknak szamolni, vagy megmutatni melyik penz melyik, es kb. mennyi az erteke koronaban. ( gondoljatok bele, hogy pl. a rosszul latok, foleg idosebbek, sokszor csak szin alapjan ismerik a bankokat, es nagysag alapjan az ermeket. )

Akarmilyen szar is a mostani kormany, az atvaltast tenyleg nagyon jol keszitettek elo, es jol is vezenyeltek le.

Az Euro sikererol annyit, hogy ez a fiatal, extremul buszke, es erzekeny nemzet, nem igazan sir a regi, sajat penzneme utan. Altalanosan kedvelik az eurot.

Ennyi.

Udv.

U.I. Szoval ilyen szempontbol szerintem nem kell felni Magyarorszagnak sem az atvaltastol, es biztosan tetszeni fognak majd az elonyei is a penznemnek.

Előzmény: O. Kán (2477)