neduddgi(én) Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1374

:o)

A gombával igazad lehet. A saját talajjal való áttelepítést a szabadgyökerűvel szemben azért preferálom, mert akkor jóval több szaporító-képletet is átviszünk az új termőhelyre, mintha csak a gyökérszőrökre tapadt fonalakra számíthatnánk. Na ez az, ami homokon körülményes.

Persze, hogy egy faj, sőt alfaj szinten is azonosak a magyarországi borókák. Ezért beszéltem rasszokról, bár nem biztos, hogy ez a megfelelő rendszertani szint az elszigetelt, és homlokegyenest eltérő talaj és klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodott populációkra.

A Kiskunság és az Őrség között talajtani és klimatikus viszonyok szempontjából (is) ég és föld a különbség. Az itteni körülmények közt kiszelektálódott típus nem biztos, hogy kielégítően fejlődne ott, és viszont.

Bár a csuda tudja. Végülis egy rendkívül szívós növényről folytatunk itt magasröptű eszmecserét... Miért is? :o)

A faiskolai kínálatot én is szapulom emiatt. Ha hazai fajt akar az ember telepíteni, akkor marad a begyűjtés, legalábbis a nem védett fajoknál.  

Előzmény: szaguaro (1363)