neduddgi(én) Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1361

"Ez szép mese, csak nem igaz."

Nem mese ez, gyermek! Mivel itt élek a beduinok őshazájában, az itteni viszonyokat ismerem. Én sem mondom neked, hogy mese, és nem igaz, amit az őrségi borókásokról írsz!

Én is telepítettem már át (sikeresen) úgy, hogy a kiemelt tövet a földjével együtt vittem át az ültetőgödörbe, de mivel itt homok van, nem pedig kötött talaj, mint nálad, ez egyszerűen lepereg a gyökerekről, így nem szállítható nagyobb távolságokra a saját talajában. Azt hiszem, ez elég nyilvánvaló.

Próbáltam konténerezni a gyökerek közül kiemelt homoktalajjal kevert virágföldbe, de kétes sikerrel: háromból egy maradt meg.

A borókák ugyanúgy életképtelenek a gyökérgombáik nélkül, mint a fenyők. Ha az átültetett csemetével együtt sikerül őket is átplántálni, biztos a siker, mert a boróka mindent kibír, ha egyszer valahol megkapaszkodik.

De miért nem ajánlasz fel néhány, saját földlabdájába gyúrt magoncot fehérbarát2-nek? Bár nagyon igénytelen növény, valószínű, hogy a zalai változat jobban érzi magát más kötött talajú vidéken, mint ez a "félsivatagi" rassz, ami itt a homokvidéken tenyészik!

Előzmény: szaguaro (1358)