Hali! Konkrétan én azért gongolkodom egy házi kivitelezésű cső a csőben rendszerű hővisszanyerős szellőztető rendszerben, mert
- őszi-téli időszakban napi 3x szellőztetek a 7-8 nyílászárón keresztül amit egy kicsit már unok, mindezek mellett
- penészes sarkok, födémek vannak, bár ezt tudom, hogy a szigeteléssel kell részben megoldani, ez is folyamatban van.
- az őszi-téli időszakban a szobába teregetés nagyon durva mennyiségű vizet tesz a lakásba, (először szárítógépben gondolkodtunk, de előbb ezt a rendszert megcsinálnám, hátha utána már nem kell a gép). Amikor lehet azért a kültérre teregetünk.
- nyáron kánikulában reményeim szerint segíteni fog a benti hőmérséklet alacsonyabban tartásában
- a műanyag ablakokkal amelyek zárnak mint állat, olyan télen a lakás mint amikor egy műanyag zacskóba hideg télen, belefújod a levegőt. Nagy pára mellett nincs szellőzés és ráadásul lecsapódik a falamon, meg az ablaktokon, üvegen.
- most is megy egy elszívó ventilátor a fürdőben, minden szobában, nappaliban, konyhában van aereco higrós légbevezető, semmilyen hatását nem érzékelek. Max. lélektani hatás, meg zaj.
- wc szagelszívás most nem megoldott. Ablak ugyan van, nyitjuk is rendesen, meg úgy is szoktuk felejteni a nagy mínuszokban is, de valahogy a végeredmény nem az igazi. :-)
- konyhai szagelszívón nagyobb kinti hidegben képes csöpögni a kondenzvíz. Közvetlen faláttöréssel megy ki a cső, természetesen a hideg felületeken , csöveken a pára megjelenik azonnal, néhol ez is penészedik.
- mindezek mellett a folyamatos friss levegőt szívni nagyon szeretem. Ez élettani hatását most nem említem, ilyet biztos sokat olvastál olyan weblapokon akik el akarták adni a készüléküket, én ezeknek nagy részét erős marketingnek éreztem.
A gyári kivitelezésű cuccok számomra nem elérhetők. Az olcsóbbakról gyorsan kiderült az itteni és egyéb olvasgatások során, hogy hatásfokban és minőségben sem jobbak a házi cső a csőben verziónál, a komolyabb rendszerekig el sem jutottam gondolatban.
Ez az én indokom. Lehet hogy ezzel most engem is sokan hülyének néznek. :-)