Üdv!
Következő a problémám, remélem tudtok segíteni!:)
Évek óta a lakásunkban nagyon szépen fejlődött egy Dracaena marginata, oly annyira, hogy ki is nőtte a helyét, ezért tavaly májusban úgy döntöttem, hogy feldarabolom.:)
A tő dugványokat vízbe helyeztem, és néhány hét múlva többségükön meg is jelentek a gyökér és a hajtás kezdemények, utóbbiból szinte mindegyik száron háram darab volt. Mikor a gyökerek néhány cm-esek lettek, elültettem a töveket jó minőségű virágföldbe. Eddig minden jól alakult. Az ületetést követően azonban a hajtáskezdemények közül csak többnyire egy, néhány esetében pedig kettő kezdett el nőni, a 3. hajtáskezdemény azonban változatlan maradt egész nyáron, és ez az én problémám. Úgy szerettem volna, ha a szárakon minden hajtás nőni kezd. A boltokban kapható növények többségén is 3 hajtás található, de én már azzal is megelégednék, ha kettő hajtás lenne egy száron. Kérdésem az lenne, hogy valamit rosszul csináltam-e!? Arra is gondoltam, hogy idén kora tavasszal átültetem az ifjú hajtásokat, megvárom, hogy május- június tájékára szépen megszokják az új helyüket, és ekkor levágom a hajtások alatt a növény szárát, hátha a már begyökeresedett szárakon könnyebben nevel új, és legalább két hajtást minden egyes szár. Ez szerintetek célravzeztő lenne? Illetve mégegy kérdésem lenne, hogy bent a laksában, vagy kint a szabadban egy félárnyékos helyen probálkozzak a művelettel!? (A tavalyi gyökereztetést és hajtatást a lakásban végeztem.) Mindez azért lenne fontos, mivel az egy hajtással bíró szárak élete függ tőle, ha nem tudom kicsikarni belőlük, hogy legalább 2 hajtásuk legyen, akkor mennek a komposztládába, mert így nagyon idétlenek:D:D