Csokis
2010.02.20
|
|
0 0
65
|
A friss zöldséggel, gyümölccsel egyetlen baj van: tényleg nem ugyanaz, mint régen. Az nem puszta sóhajtozás, hogy "bezzeg régen...", de attól még így van. Nem olyan rég hallgattam a rádiót, ott mondták el, hogy ahogy nőttek az elmúlt évszázadban (tehát nem 10-20 évben!) a terméshozamok, úgy csökkent minden terményben a hasznosítható vitamin, fehérje, stb. Valahol logikus, hogy ha egy paradicsom, vagy búza levele, gyökere adott méretű, akkor azzal csak adott mennyiségű tápanyagot tud feldolgozni, átalakítani. Ha a termés, gyümölcs, mag, akármi kétszer-négyszer nagyobb lesz, akkor az adott tömegben a beltartalom fele-negyede lesz, mint volt. A hasznosítható rostanyag nőhet (cukor, keményítő, stb.), mert erre nemesítenek, hisz' a cél az volt, hogy minél több embert meg lehessen etetni minél olcsóbban, de a vitamin, fehérje tartalom már nem volt szempont. |
Előzmény: vica46 (53)
|
|