Csokis Creative Commons License 2010.02.20 0 0 64
A lándzsás útifű hívőkhöz csatlakozom. Lehet kapni piszok drágán Dr. Theiss-féle szirupját. Alkoholos kivonat édesítve, higítva, palackozva. A gyerekek sorban állnak rá, ha előveszem. :-)
A másik jól bevált tea nálunk a hársfavirág, szintén köhögéscsillapító, nyákoldó, köptető hatású. (Ezt sosem értem, hogy tudja egyszerre, de állítólag így van. Józan, paraszti ésszel valami vagy köptető, vagy köhögéscsillapító, nem?) Teaként nagyon finom, nincs az "gyógytea, hát legyűröm" érzésed. Mézzel kiegészítve tiszta gyógyszer.
A takonykór tüneteinek enyhítésére nekem a borsmenta tea a kedvenc csodaszerem. Nagyon jól lenyomja a hőemelkedést, és a gyerekek ezt is szeretik. Arra kell figyelni, hogy állítólag a mentolnak van egy olyan hatása, hogy más hatóanyagok felszívódását gátolja, ezért ne csinálj belőle teakeveréket. Ja, és valamiért ezt sehol nem írják róla, legalábbis én még nem láttam ezt a hatását, és mégis. Ha csak placebo, akkor nagyon hatásos, mert az 5 éves lányomnál is bevált, pedig ő nem is hisz benne. :-)
A harmadik megfázásos teánk a zsálya. Amikor először vettünk, csak "bespájzoltuk", és hónapokkal később bontottuk ki. Azt hittük, hogy megpenészedett, és kidobtuk. Másnap vettünk frisset, akkor jöttünk rá, hogy ez tényleg ilyen. Gyulladáscsökkentő hatása van. Sajnos nálunk a nagyobbik enyhe allergiás tünetket produkál rá, de a hársfavirág kiváltja, és még finomabb is.
Nejem esküszik még a majoranna teára is, mint köhögés csillapítóra, de én sajnos egyszerűen képtelen vagyok meginni. Ez csak azért furcsa, mert fűszerként imádom, de a főzetétől lábrázást kapok. Inkább meggyógyulok, csak ne kelljen meginnom.