Először is tisztázd magadban, mit szeretnél: ha a gondozatlan szőlőt újból rendszeres művelésbe vonod, rengeteg nagyszerű élményben lehet részed: rendszeres testedzés, szabadban, jó levegőn tartózkodsz, rácsodálkozol milyen gyönyörű a természet. Sikerélményed is lesz talán, hisz termést is ad majd a rendbehozott ültetvény ("Koszlik-foszlik a talmi holmi . . ."). Közben meg belejössz, megtanulod a szőlőművelési alapokat, amit majd egy saját birtokon kiteljesíthetsz. Gondolj bele: nem a sajátodon gyakorolsz, hanem más szőlőjén (remélhetőleg nem a kárán! :).
A borról amit majd szűrsz: kóstoltad a direkttermő szőlők borát? Lehet hogy ízlik, lehet hogy nem. Lehet hogy különlegesnek találod majd. A mai közízlés szerint nem jó a boruk. De ettől függetlenül még sokak, főként idősebbek kedvence. (tudod: mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki! :) Milyen mennyiségről beszélünk 200 tőke esetén?
Ha mégsem ízlik, sőt még ajándéknak sem jó, akkor cserealapot tudsz képezni, vagy eladni és olyan szuper nem-direktermő bort veszel vagy cserélsz, amit csak akarsz.
Én a máséban semmilyen átalakítást sem végeznék, de egy már meglévő, de elhanyagolt szőlőt - már ha ilyen kedvem lenne- inkább művelnék újra, legyen szó akár direkttermőről is.