Kunsági sonkapác
(2 nagyobb sonkához)
50 dkg konyhasót elkeverve 5 g salétromsóval, a sonkákra dörzsöljük. Így hagyjuk 2-3 napig. Felforralva 10-12 l vizet 2 fej fokhagymával, 2 csapott ek. törött borssal, 15-20 babérlevéllel, 2 csapott ek. törött köménymaggal és ugyanennyi korianderrel, teljesen kihűtjük. Ráöntve a sonkákra, hogy ellepje, 11-15 napig, nem túl hideg helyre téve, naponta megforgatjuk. Közben abálóvillával megszurkáljuk a sonkákat, hogy jól átjárja a lé. A pácból kiszedve megtöröljük, 2-3 napig szikkasztva szellős helyen, megfüstöljük.
Sózás, pácolás erdélyi módra
Hozzávalók: 95 dkg konyhasó, 4 dkg salétromsó, 1 dkg cukor. A sonkát, szalonnát, csülköket, bordacsontot, körmöt, stb. ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük, a maradékot a sózóba öntjük. Másfél-két héten keresztül naponta forgatjuk. Randa trutyis lesz, de sebaj, majd az íze!
Páclevek készítése
A páclevek készülhetnek hideg (hideg vízben oldják, és hosszabb ideig kevergetik), vagy meleg (az adalékanyagot felforralás után kihűlten átszűrik) eljárással. De bármelyik eljárással készítjük, a páclének mindig áttetszőnek, tisztának kell lennie.
Páclé 1.
10 l víz, 1.8 kg konyhasó, 3.5 dkg salétromsó (7 csapott kk.), ízlés szerint koriander, fokhagyma, babérlevél Lásd: "PÁCLEVEK KÉSZÍTÉSE".
Páclé 2.
10 l víz, 2 kg konyhasó, 4 dkg salétromsó (8 csapott kk.), 2 kk. törött koriander, 4 babérlevél (apró darabokra tépve), 4 ek. édes pirospaprika, 2 ek. törött fekete bors, 10 szem törött szegfűbors, 10 szem törött fenyőmag Lásd: "PÁCLEVEK KÉSZÍTÉSE".
Páclé 3.
10 l víz, 1 kg darált, szitált só, 2 dkg salétromsó, 2 dkg törött koriander, 1 nagy fej fokhagyma (zúzva), 2 apróra tépett babérlevél, 7 dkg kristálycukor (jobb a kandiscukor), fél, kockára vágott citrom, 2 g zúzott fenyőmag, 1 csapott ek. szegfűbors Lásd: "PÁCLEVEK KÉSZÍTÉSE".
Páclé 5.
4 fej zúzott fokhagymát, 8 fej karikára vágott vöröshagymát, 2 dkg babérlevelet, 5 dkg koriandert, 5 dkg egész borsot, 15 dkg kristálycukrot, 2 dkg salétromsót, 3 l vizet megfőzünk, majd 2.5 dl ecetet öntünk bele, és ezen főzetet hideg vízzel annyira feleresztjük, hogy a sonkákat ellepje.
Páclé 6.
(30 liter vízhez)
Hozzávalók: 3 kg só, 20 dkg kristálycukor, 5 közepes fej fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 db citrom apró kockára vágva, 4 csapott evőkanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt fenyőmag, 2 evőkanál őrölt bors, 10-15 szem törött szegfűbors.
Elkészítése: A fokhagymát pépesre törjük, mindent bele a forró vízbe, alaposan felforraljuk, majd kihűtjük és belekeverünk 10 evőkanál pirospaprikát (3 literenként egy ek.)
A pácoló edénybe (kád, teknő, stb.) berakjuk a sózóból a letisztított húsokat, nyakon öntjük a páclével és kb. 2-2.5 hétig NAPONTA FORGATJUK!