Nézzük csak a miskolci egyetem példáját:
http://www.mertnet.net/node/1755
..."Épületeinek akadálymentesítésére nyújtott be egyetemünk pályázatot, melynek lényege: a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségének elősegítése. A projekt teljes költségvetése 362 ezer euró, melynek nyolcvan százaléka a pályázattal elnyerhető összeg, a fennmaradó húsz százalékot önerőként kell biztosítania az egyetemnek. A döntés júniusban várható.
A pályázathoz elkészült megvalósíthatósági tanulmány tartalmazza az egyetem egészére vonatkozó akadálymentesítési tervet, ennek egy része valósulna meg a pályázati összeg elnyerése nyomán, a többire a rendelkezésre álló forrásoktól függően a későbbiekben kerülhetne sor.
A projekt célkitűzése, hogy az egyetem minden szolgáltatását egyenlő eséllyel tudják igénybe venni a különböző fogyatékkal élő (mozgáskorlátozott, hallás-, látássérült) emberek. Az épületek belső kialakításánál az a cél, hogy mindenhol biztosított legyen a vízszintes és a függőleges közlekedés, amelyet több helyen a liftek átalakításával, illetve egyes helyeken új liftek építésével lehet megoldani. A fejlesztések sikeres pályázat esetén az A/1-es, az A/2-es, az A/3-as, az A/4-es, az A/5-ös, az A/6-os, illetve a C/1-es épületeket érintik. A beruházás során a bejáratok átalakítása, rámpák elhelyezése, liftek építése vagy felújítása, illetve minden szinten mozgássérültek számára kialakított illemhely valósulhatna meg. A parkolótól, valamint a buszmegállótól vezetősávval segítik majd a látássérültek közlekedését.
Mindezek után akadálymentessé válna az összes oktatási épület, a nagy előadók, a menza, a könyvtár, a kollégiumok és azok a hivatalok is, ahol ügyfélfogadás van, valamint az egyetem tanszékei és más közösségi helyiségei is..."
Tehát szintén oktatási intézményről van szó, ám több épületről és feltehetően nagyobb volumenű munkáról szól a történet.
Ha nagyon nagyvonalúan - 300 Ft/euro - számolok, akkor is csak 108 millió 600 ezer Ft a projekt teljes költségvetése.
Hát, akárhogy is nézem, ehhez képest az érdi VMG projekt 450 milliós teljes költségvetése elég érdekesnek (gyanúsnak?) tűnik.