"Én csak azt tudom javasolni, elsősorban, hogy ha jogi kérdéseid vannak, MINDENKÉPPEN ügyvéddel, jogásszal, önkormányzattal (IS) beszélj. (Azért még nem kell fizetni) Mi mondhatunk itt bármit, meg a kedves ismerőseid is, de jobb, ha szakembertől tudod a jogi hátteret, pláne ha naponta/hetente változnak a jogszabályok ebben az országban."
Igen, a helyi gyakorlatot mindenképpen fel kell térképezni, és erre egy helyi ügyvéd megfelelő forrás lehet. Csak éppen a kiválasztása nem egyszerű, mert rengeteg a középszerű ügyvéd, aki ilyesféle "okosságok" terén alulinformált, és nem foglalkozik azokkal.
Az önkormányzatokat is fel lehet keresni, csakhogy óvatosan kell a szóban forgó kérdéssel bánni, mert alapvetően jogellenes önkormányzati bérleti joggal "kereskedni" lakóingatlanoknál, üzlethelyiségnél persze lehet. Esetleg olyan önkormányzatok engedik meg ezt kifejezetten, amelyek a lakosságszámuk növelése, megtartása érdekében ezt is megengedik (kisebb településekről tudnám ezt elképzelni), de ezt is inkább kedvezményes, jelképes összegű telekértékesítésekkel, netán lakóingatlan-értékesítéssel ösztönzik (tudok olyanról, akinek nagyon durván jelképes összegért adott el egy falusi önkormányzat egy lakóházat annak érdekében, hogy a lakosságszámra és a település korösszetételére kedvezően hasson, azonban nem kötöttek ki elidegenítési tilalmat, így az illető eladta nyereséggel, még így is kedvező áron). A szóban forgó Szeged azon kevés magyar település közé tartozik tudomásom szerint, amelyiknek nem csökken a lakossága, tehát valószínűleg nem szorul rá a bérleti joggal "kereskedés" kifejezett engedésére (valószínűleg ott is az önkormányzati lakások súlyos szűkössége áll fenn, mint más nagyvárosokban). Az önkormányzati hivatalnokok szavahihetőségét egyébként egészséges kétkedéssel kell fogadni (főleg tekintettel arra, hogy Szeged maszopos önkormányzatú). Inkább a hatályos önkormányzati rendeleteket kell elolvasni, amik települések honlapján általában elérhetőek, és esetleg egy normális, tájékozott ügyvéd segítségével feltérképezni a helyi viszonyokat.
A jogszabályok közül valóban több változik rendszeresen, de az e tárgykörre kiterjedő hatályú jogszabályok érdemben nem változtak a közelmúltban (az illetékszabályok változtak, de itt alapvetően nem erről van szó).
"A lakásvásárlásról: valószínű, hogy nem most azonnal, hanem 1-2 hónap múlva lesznek a piacon azok az eladó lakások, amiket a bankok árvereznek el, a hiteltörlesztési problémák miatt (most ugye moratórium van, ha jól tudom), na akkor majd érdemes lesz halászni. Ne higgy egy ingatlanosnak sem, ha ennek az ellenkezőjét mondják:)"
A "kilakoltatási moratórium" a bírósági végrehajtási eljárást mellőző hitelszerződési konstrukciók esetére vonatkozik (amik eleve súlyos jogszabálysértésekkel övezettek), a bírósági végrehajtási eljárás esetében eredetileg is létezett erre vonatkozó szabály.
A nyíltpiacon pedig ezek a lakások nem fognak ár alatt megjelenni, ár alatt egy meglehetősen agresszív fellépésű bennfentes kör vásárolhatja fel azokat, akik finoman szólva nem szeretik és az árverésről eltessékelik a "külsősöket". A nyíltpiacon ezek a lakások kőkemény piaci áron fognak megjelenni, miután beindul az ingatlanpiac.
Egyébként én nem lennék ekkora elánnal meggyőződve arról, hogy "érdemes halászni" ilyen lakásokat. Az erkölcsi szempontokat itt nem is említem (ez a fórum nem az a közeg, ahol ilyenről érdemben lehet beszélni), azonban nem kizárt, hogy fognak születni olyan precedens értékű bírósági ítéletek most folyó ügyekben, amik nem éppen lesznek kedvezőek a bírósági végrehajtási eljárást mellőző hitelszerződési konstrukciók révén nyerészkedőknek. Megmondom őszintén, én magam is gyűjtöm (egyelőre fejben - a hiteles autómat akár feltenném egy próbaperre) az érveket amellett, hogy hogy lehet ezeket a törvénytelen eljárásokat megakadályozni, és a bírói gyakorlatot esetleg - a csalás támogatása helyett - polgári jogállamhoz méltó irányra ösztönözni. Szóval szívből remélem, hogy korai azoknak az öröme, akik előre dörzsölik a tenyerüket a sok ellehetetlenült ember vagyonának töredékáron megszerzésére.
A jelenlegi piaci helyzetben normál értékesítésben is fel lehet lelni nagyon kedvező árú ingatlanokat.
" Kivéve talán, ha egyszintes a ház, és ezért földszinti a lakás - láttam már ilyet, normális a belső, de hőszigetelés szempontból katasztrófa, és ha belemész a nyílászárók cseréjébe, az sem kis pénz. "
Az eredetiből is ki lehet hozni többet gumiprofilokkal (egy lakásra max. tízezres nagyságrend), amik az új nyílászárókon is vannak, emellett eredeti keretekbe is be lehet építeni thermo-üvegeket, ami lényegesen kisebb kiadás, mint a komplett nyílászárócsere. Emellett több egyéb előnye is van, pl. nem rontja el a ház képét, emellett hangszigetelésben lehet jobb egy elérhetőbb árkategóriás új nyílászárónál.