jacsoj Creative Commons License 2010.02.02 0 1 6932
A Moldova szőlő rendkívül erős növekedésű és bőtermő csemegeszőlő fajta. A lugasom 5 éves, ez volt a második termése, és a képen is látszik, hogy tavasszal oltottam át. Kb 30 szemre metszettem, 2 szemes csapokra általában. Mivel a terasz végén van futtatva, a tetőre felfutó szálait nem értem el csonkázni, ezek 4 méterig meg sem álltak. KB 60 fürt lett rajra, hatalmas méretűek, nov 1.-én szedtük le, mert jöttek a fagyok. Még 4 rekesszel mindig van a pincében, nem fonnyad, ropogós fenséges ízű. Maximálisan javaslom a telepítését, permetezve nem volt, nem is kell, a darázs nem bántja. Késői érésű.

A Palatina vagy Augusztusi muskotály is nagyon jó fajta, ahogy a nevében van augusztusban érik, nem kell permetezni, nagyon jó ízű, gyönyörű sárga színű, ropogós fajta.

Pölöskei muskotályod van, az is nagyon jó fajta, szept. végi, a bora is kiváló.
Eszter augusztus elején érő fekete szőlő, korai, nem kell permetezni.
Teréz október elején érik, bőtermő, nem kell permetezni.
Néró aug. végén, szept. elején érik, rendkívül fűszeres, nem kell permetezni, a bora is kiváló gyógybor.

Ezeket nem katalógusból írom, hanem saját termés alapján. A felsorolt szőlők alkalmasak otthoni lugasnak is, javaslom őket. Az érési sorrend alapján 6 hónapig lesz szőlőd a fentiekből.
Előzmény: Béla1007 (6930)