GENOM_66 Creative Commons License 2010.02.01 0 0 6924

Szia!

 

Ugyan a távdiagnózis felállítása nem mindig egyértelmű, de megpróbálkozok vele.

Úgy tűnik nekem, hogy a megfelelő szabad kénszint hiánya lehettett az alapvető oka a leírtaknak. Főleg, hogy "nem volt benne szinte semmi kén sem".  Egy 40-es szabad kénszintnek palackozáskor szerintem meg kell lennie. Van aki ennél is magasabbra állítja be a borait. Lehet, hogy még fehérjére is instabil volt, bár 1 éves hordós érlelés után akár már lehetett stabil is. Ezt sejteti, hogy csináltál hűtőben, és szobahőn próbát, amit kiállt a bor. Persze lehet, hogy a "téli szobahőt" ha kibírja a bor, a nyári nagy meleget már nem biztos.

A palackok előkezelésével, tisztításával a leírtak alapján nem lehetett gond.

A szűrés az önmagában nem segít, ha a bor kolloid kémiailag nem stabil.  Erre alapvetően a bentonitos derítés szolgál. Utána, ha már stabil a bor szűrhetsz, de ha szép tiszta nem biztos, hogy szükséges. Én sem szoktam...

 

Remélem, tudtam segíteni!

Előzmény: Royalfröccs (6923)