Royalfröccs Creative Commons License 2010.02.01 0 0 6923
Sziasztok!

Tudom van külön borászati topic, de az nem nagyon látogatott ahogy látom, ezért ide írok a problémámmal kapcsolatosan ami a következő:
A 2008-as Chardonnay-ból 1évi tölgyfa érlelést követően tavaly karácsonykor lepalackoztam 50 üveggel. Gondoltam majd később is élvezem a finom ízeket, mert ez volt az eddigi csúcs borom. A palackozás előtt végeztem próbapalackozást. Egy üveget hűtőben, egy üveget szobahőmérsékleten tároltam 1hétig. Mivel semmi változás nem történt velük, ezért bátram lepalackoztam a többi üveggel is. Az üvegek felénél a dugót viasszal a másik felét kapszulával zártam és ládákba fektetve a most is 8c° pincében tároltam. Kb. a harmadik hét után vettem észre, hogy az üvegekben a bor megzavarosodott, de egy a többinél is jobban. Természetesen gyorsan ki is bontottam és majd hanyatt vágtam magam amikor megkóstoltam, mert egyszerűen ihatatlan volt, teljesen szétesett megsavanyodott. A többi ami csak egy kicsit volt zavaros (az üveg oldalán lerakodott kis üledék látszott) nem volt rossz, csak mintha a savasságából veszített volna egy kicsit.
Most azt csináltam, hogy kibontottam és kiöntöttem egy fémhordóba. Tettem bele deritont és folyékonyként (kb. 30-asra kéneztem) , mert megmértem és nem volt benne szinte semmi kén sem. Palackozás előtt sajna nem mértem meg. Szeretném majd újból lepalackozni.
Tavaly nagyon rossz év volt. Vettem Badacsonyban Olaszrizlinget, ami szintén igen jónak ígérkezik és abból is palackoznék egy pár üveggel, de nem szeretnék ugyanígy járni vele.
Mi lehetett az oka a zavarosodásnak? Nem volt elég a kéntartalom? Nem szűrtem meg előtte a bort?(Pedig nagyon szép tiszta volt, és ami még megmaradt a palackozáson kívül szintén tükör tiszta, csak már nagyon kevés.) Kevés volt a savtartalma? Nem jól mostam el az új üvegeket? (enyhén mosószeres vízzel mostam, tiszta vízzel öblítettem majd kénes vízzel is öblítettem. A dugókat is kénes vízben áztattam egy kicsit.)
Szerintetek?
Ha tudnátok segíteni, megköszönném. Vagy ha tudtok olyan helyet, ahol tudnának segíteni ez ügyben, szívesen venném.

Most pedig jöhet egy fröccs!
Egészségetekre!