Szia!
Egy kicsit volt már időm visszaolvasni a hsz-at. Etna korábban beírt jó néhány kenyér receptet. Én is szinte u.ezeket használom(56 dkg liszt, 310 ml víz,...) pici eltéréssel. Mi nem szeretjük az édes ízű kenyeret, ezért én a cukor mennyiségét lecsökkentettem 1 kismérőkanálra (amit a géphez adtak), illetve én 1 evőkanál citromlevet(olimpos, v. hasonló) is adok hozzá. Tapasztalatom szerint így egyenletesebb a kelés más-más lisztminőség esetén is. A többi hozzávaló mennyisége egyébbként uaz. Illetve én friss élesztőt használok. (nem futtatom fel csak belemorzsolom a liszt tetejére és picit betakarom liszttel, ha időzített kenyér sül.
Kalács készítésénél én uazokat a mennyiségeket használom, mint az alapkenyér receptben. De a víz helyett tejet, a zsiradék olvasztott vaj, és kerül bele 1 egész tojás. A cukor mennyisége itt 4 nagy mérő és az ízesítéstől függően teszek bele vaniliacukrot, citromhéjat, vagy fahéjat, kakaót, finom mézeskalács fűszerrel is(1 kis mérő az adag), ami épp eszedbe jut, szabadon. A plussz adalék hozzáadását jező sípszónál szoktam beledobni a mazsolát, aszalt v. kandírozott gyümölcsöt ha szeretitek.
Nálunk ez így bevált.
Egyébbként a hasznlati utasításban leírt alapreceptekből én a víz, liszt, élesztő mennyiségét tartottam meg, az jó, a többi hozzávalót a saját izlésünknek megfelelően alakítottam.