Üdvözlök mindenkit!
Akkor most ezek a magyar óriások magyar óriások, vagy a fajtastandardnak megfelelő keverékek? Beszélhetünk e még és már magyar óriásról? Mert volt az biztos. És úgy látom lehet is újra. De van e most? Vagy el kell kezdeni a keresztezéseket? És mitől fogja a fajta megkapni a régen rá jellemző értékeket? Mert nekem is és mindenki másnak van elképzelése arról, hogy miként akarja tartani a nyulakat (elhelyezés, takarmányozás, szelekciós szempontok) stb. De hogy újra olyan legyen a fajta mint volt ahhoz igen kíméletlen szelekció szükséges. Mert gondolom, hogy nem attól lett ellenálló és szívós, hogy kitűnő takarmányokkal, meleg istállókban és gyógyszerekkel jól ellátva tartották őket.
Másik veszély, hogy minden nyúl ami 5 kg felett van és nem tarka az már a vásárokban magyar óriásnak van kikiáltva. Monoron nézelődve is rámondták a csontos, nagyfülű, fülrühes nyúlra, hogy magyar óriás tenyészbak. Az árát nem kérdeztem. Szörnyű volt látni ami ott néhol van.
És a név. Szépen hangzik hogy magyar óriás, de az emberek ennek hallatán mindenképpen egy óriás nyulat szeretnének és elkezdenek a méret alapján szelektálni. Mert hallották hogy van 9 kilós nyúl és akkor nekik is olyan kell. Ez pedig nem lenne jó.
Elnézést a sok kérdésért és a szkepticizmusért, de remélem, hogy valaki válaszol rá. A cikkeket elolvastam. Ha kell újra megteszem. És reménykedem a sikerben! Ha kell és tudok akkor természetesen tevőlegesen is segítem a munkát. De sajnos nincs olyan ismerősöm akinek hasonló nyulai lennének.
Tisztelettel!