kovitp Creative Commons License 2010.01.25 0 1 1207
Sziasztok!

Egy újabb történet a penésztől való megszabadulásról.

Öt évé költöztünk a mostani lakásunkba. Első évben nem volt penész, de a függönyök rendesen mozogtak a régi nyílászárók miatt. Tavasszal ablakcsere, a tél kezdetével meg jött a penész. Átrendeztük a szobákat, vegyszereztünk, CERESIT-et vettünk, jobban fűtöttünk, eredmény semmi. Ez így ment a mostani tél kezdetéig, amikor ismét kezdődött a penészedés, és ismét elkezdtem a neten valami megoldás után kutatni. Ekkor találtam meg az AERECO, és egy másik cég –aki ezeket beépíti- oldalát, ahonnan sok infót összeszedve, ezt találtam a problémám megoldásának. Kértem is árajánlatot, de sokallottam az összeget, így nem rendeltem meg a kivitelezést. De vettem egy gázkészülékekhez való, ablakba szerelhető légbevezetőt, amit a konyhába saját kezűleg beépítettem december elején. Mivel a konyhában, és a fürdőben is van szellőzőkémény, így a légelvezetésről nem kellett gondoskodnom. Ennek az egy légbevezetőnek a beépítésével a lakás egész területén az addigi 60-70%-os páratartalom, most a kinti hőmérséklet fügvényében 35-55% között mozog, általában 40-50%. Az eddig penészes, és páralecsapódásos helyek csont szárazak, az eddig 1,5-2 napig száradó ruha most fél nap alatt megszárad, a fürdőben fürdéskor a tükrön eddig folyó víz helyet, most minimális pára képződik. A beépítés előtt féltem, hogy fog érezni a légáramlás, de ez csak a szellőző közvetlen közelében érzik, tőle 30-40 cm-re már semmi. A fázós feleségem a konyhában közvetlenül az ablak alatt is szokott dolgozni, és a kinti mínuszokkor sem mondta, hogy zavarná a légbevezetőn beáramló levegő. A gázfogyasztásunk az több lett, de ennek nagy részét nem a szellőző rovására írnám, hanem arra, hogy a feleségem is pont decembertől kezdett műszakban dolgozni, így napközben is sokat itthon van (Ez előtt napközben mindig levettük a fűtést 2-3 fokkal). Az összesen kb. 3-4000 ft.-os emelkedésből maximun 1000-et fognék a légbevezetőre.