Értem. De nem mindíg a maggal van a baj, lehet bármi más, időjárás, vagy akár egy pocok, ami végig eszi a sort.
Újabban egy rendelet változás miatt, a zacskókon a csíravizsgálat idejét, és az ajánlott felhasználás dátumát írják. A csíravizsgálatot az OMMI végzi, ez a dátum kerül a zacskóra. A magforgalmazók ez alapján a javasolt felhasználási időt is rányomtatják.
Én főleg kabakosokból, paprikából, paradicsomból is rendszeresen használok 3 éves magokat is, de némely különlegesebb fajtánál ennél idősebbeket is. Ha öregebb a mag, kicsit többet vetek. De évente nem veszek mindenből új magot.
Csíraképesség megőrzésének ideje.
Káposztafélék: 3-4
Zeller:2-3
paradicsom: 2-4
Paprika: 2-4
Kabakosok: 5-8
Kapor: 2-3
jégsaláta: 3
fejessaláta: 3
cékla: 4-5
Petrezselyem, répa: 2-3
hagymafélék: 1-2, de a tapasztalat szerint ezekből minden évben új mag kell.
borsó, bab 2-3 év
Ezek alapján egy zacskó mag felhasználható több időszakban is.