detkiLB Creative Commons License 2010.01.20 0 0 17267
Babarczy performansz : http://www.indavideo.hu/video/Skot_szoknya_versus_Bocskai_2/

Sikerült még magát is alulmúlnia, ha ez egyáltalán lehetséges. Elgondolkodtam a vetkőzős kezdésen, hogy ez mennyire volt spontán dolog illetve szándékolt. Mennyire valószínű, hogy úgy került a mikrofon elé, hogy az előző pillanatban esett be az utcáról és még arra sem volt ideje, hogy a kabátját levegye? (Érdekes módon arra volt idő, hogy laptopot előkészítse). Valószínűbbnek látszik, hogy itt szándékolt dologról van szó. Azaz a performansz része volt a vetkőzés. Annál is inkább mert az utána következő övbemutatás, amolyan manöken módra tükör előtt begyakoroltnak tűnik. Karokat széttár, fejbillentés jobbra, Tu - mondja, fejbillentés balra, Ann - mondja. Valahogy mégsem sikerült kecsesre a dolog. Ellenkezőleg, roppant irritáló. Akár hogy is történt, a bocskai szerű kabáttól való teátrális megszabadulás a „Skót szoknya vs. bocskai” c. identitás tárgykörű, menő-manó konferencián jelentőséggel bír mindenképp. Ha szándékolt volt, akkor egy nagy otrombaság, ha meg spontán volt, akkor nagyon rosszul jött ki, „elefánt a porcelánboltban” esete.
Ami a mondókáját illeti, én már rég letettem arról, hogy a képzavarokkal („a háttérben Erzsébet királyné szobra fordul felénk”, „mélytörténelmi érdeklődés vezette volna a kezét, amikor Erzsébet királyné elé járult velünk”) tarkított mondataiban megbúvó értelmet kibogozzam.
Olyan barkochba szerű őt olvasni, hallani. Mintha felkiáltana, hogy: -Gondoltam! És az utána elhangzó szavakból, mondatokból a közönség megpróbálja kitalálni, hogy mi lehetett az amire Babarczy gondolt. Itt van rögtön az „felszab” dolog. Amiből szerinte a „szab” -ban nagyjából egyet lehet érteni, csak a „fel” a vitatott.
Nos, ilyenkor az első rémületemet tudatilag elnyomva, várakozó álláspontra szoktam helyezkedni, hogy talán idővel értelmet nyernek a dolgok. Mi lehet? Leszab? Átszab? Megszab? Kiszab? És ezek, hogy jönnek össze a „felszab” -bal, ami a felszabadulás shibboleth -je, ahogy azt az előadásból megtudhatjuk? Mert akkor a „megszab” nyilván a megszabadulás shibbolethje lehetne. Ami azért is fura, mert némileg ellentétessé válik a jelentés, miszerint amikor megszabnak valamit akkor az korlátozást fejez ki, a megszabadulás pedig valamilyen korlátozás megszűnését.
Nyilván arra gondolt Babarczy, hogy az emberek abban nem értenek egyet, hogy a Vörös Hadsereg felszabadította vagy megszállta Magyarországot '45 -ben. Ami persze egészen triviálisan hangzik, ha magyarán mondják.

Sajnálom, hogy nincs már itt szeretett doktornénk, csemegézhetne ebből a videoból bőven!