Nos a midis váltogatásoknál a következő a megfejtés (nekem is volt EMU Xboard és onnan tudom, mert én levélben megkérdeztem az Emuékat).
Szóval ez minden master kontrollerre igaz, hogy míg a preset CC-k simán pillanat alatt lezajlanak, addig a setup váltások mind a 16 midi csatornára vonatkozó, a hangszerben összes elérhető midi paraméterről kiküldenek információkat, illetve belsőleg azokat átálítják, hiába minden azonos értéken van csak max a program change változik, akkor is mennek az értékek a vezérlőnek.
Ezt nem tudom, szerintem biztos meg lehetne csinálni inteligensebbre is, de a dolog itt csúszik el időben, hogy a midi soros átviteléből adódóan a megfelelő adatcsomagnak át kell repülni a vezérlő CPU-n, és ez időkieséssel jár.
Azok a master keyboardok amik rögtön válaszolnak a setup váltásokra, vagy nincsenek vezérlő kontrollerjeik, vagy a fentihez hasonlóan csak a változó paramétereket figyelik és a többi értékről nem küldik el az "azokkal ne csinálj semmit" üzenetet fölöslegesen. Ezt semelyik specifikáció nem fogja részletezni, és igen, itt a "szütyőbe cirmos" :) Ez van.