Fontos a fajtaválasztás. Kis helyen is lehet szép nagy növényeket nevelni.
A cseresznye és fűszerpaprika fajták igénytelenebbek, jobban tűrik a szárazságot, tápanyaghiányt.
Az étkezési paprikáknak jobban kell biztosítani a feltételeket.
A paprikánk, és paradicsomnak vannak törpe, kisebb,(determinált) közepes, és folytonnövő fajtái.
Fehér paprikából ajánlom korainak a fehérözön, és tizenegyes fajtákat. ezek intenzíven, egyszerre sok termést hoznak. Majd szabadföldbe a cecei, és ciklon nevűeket. ezek hosszabbtávon teremnek, és nagyobb bokrúak. Finom savanyítani és ennivaló az enyhén csípős bogyiszlói. Tompa végű fehér a töltenivaló táltos.
Tudok zöldet is ajánlani, ha érdekel.
Pardicsomnál a korai törpék a zömök és manó nevűek. A nagyobb folytonnövő fajták a lugas f1, szép fürtös a koral,jó leves a marmande. Kitűnő aszalni és befőzni való a san marzanó nagy vátozata.
A paprikák nálam 30*40-es tő és sor távolságban vannak. A paradicsom egy sorban van, és a tövek 40-60 cm-re vannak egymástól. A sortávolság 60-80 cm legyen.