Vezso Creative Commons License 2010.01.15 0 0 8900
Eszembe jutott valami, amit rég szerettem volna megírni, csak elsikkadt.
Tavaly gondom volt a virágfölddel, amibe a palántákat ültettem. Egy idő után nem fejlődtek, halványodott a színük, nem volt nagy öröm velük foglalkozni, miközben a gilisztatrágyába ültetett palánták szépen fejlődtek. Itt ezeket el is panaszoltam. :)
Amikor eljött a kiültetés ideje hoztam apától gyönyörű nagy palántákat, hogy ezért legyen valami a kertben. :) (Ő úgy öntözte, hogy a műanyag rekesszel együtt belemerítette az egészet egy hordó vízbe, úgy, hogy a levelek épp nem értek bele a vízbe, és ott tartotta fél percig)
Amikor kiültettem a palántákat ültettem az enyémekből is, mert mégis csak saját nevelés, meg különben is volt olyan fajta, amit ki akartam próbálni. Már az ültetésnél feltűnt, hogy az enyémeknek 3-szor akkora a gyökérzete. Kiültetve, nagyobb térközzel még szánalmasabban néztek ki. És két héten belül lepipálták a nagyokat és meg is tartották előnyüket egész évben. A kb. 50 tő paradicsomről 60 üveg paradicsomlé lett, nem tudom mennyi lecsó, és a szomszédokat is elláttam vele.
Aztán azt a magyarázatot találtuk ki, hogy a sanyarú körülmények miatt gyökérre gyúrtak a növénykék, így a kiültetés után, komposztos környezetbe kerülve gyorsan sok tápanyagot szívott fel és lehagyta azokat, akik el voltak kényeztetve, ezért csak kis gyökeret neveltek. (aztán ez lehet, hogy úgy hülyeség ahogy van:)
Előzmény: Vezso (7750)