stor Creative Commons License 2010.01.05 0 0 701
" a komplex rendszer definíciója megegyezés kérdése"

Már vártam ezt az érvet egy buddhistától. :-D Komolyan.
De azért nem csak erről van szó. A különbségtétel alapvető, a már leírt okok miatt. Mivel az univerzum komplex rendszer, ezért SEMMI nem indokolja isten létét. A különbség, hogy e szerint az univerzum létrejöhetett minden tervezettség nélkül is. Ha valaki eltalálja a lottóötöst, ott sem indokolt bevonni istent, mert az eredmény véletlen. Az univerzumra ugyanez igaz.

"ha arról beszélgetünk, hogy Isten van-e vagy nincs, akkor eléggé haszontalan"

Nem haszontalan, mivel a komplex rendszer egyik tulajdonsága éppen az, hogy többféleképpen is létrejöhet. Így ha megtanulsz csillagot tervezni, az nem bizonyíték arra, hogy a csillagok csak tervezés útján jöhettek létre. De mivel természetes úton is létrejöhet, nincs szükség az isteni hivatkozásra. Miért művelne isten nélküle is bekövetkező dolgokat?

"azt hittem, azért hoztad fel a komplex-komplikált témakört, mert az univerzum tervezettsége merült fel."

És ez így is van. Ezért hoztam fel. Ha nem tudunk különbséget tenni tervezett és véletlenszerű univerzum között, akkor a kevesebb előfeltevést tartalmazó választ fogadjuk el. Ami a véletlen univerzum.
Előzmény: msmks (700)