Ferig Creative Commons License 2010.01.03 0 0 6787

Találtam egy könyvet a könyves polcomon. Dr. Somlyay István: Gyakorlati borászat -kémiai alapokon, Szaktudás Kiadó Ház, 2001. Ebből idézek:

  1. "A kén elégésekor S+O2 =SO2 képlet szerint az elégő tiszta kénből éppen kétszer annyi kén-dioxid lesz." - azaz 5 g kénből 10 g kén-dioxid.

  2. "A kén elégéséhez tehát oxigén kell. 1 hl, vagyis 100 liter levegőben 20,5-21 liter oxigén van (a többi nitrogén +CO2), ennek súlya pedig 29,3-30 g, vagyis ha a kén égése közben teljesen elfogyasztaná az oxigént, akkor 1 hl-es hordóban legfeljebb 60 g kén-dioxid keletkezhetne. A valóságban azonban az égő kén elalszik, ha az oxigén egyharmad része elfogyott. Ezek szerint tehát 1 hl-es hordóba csak kb. 20 g kén-dioxid keletkezhet." -De mi csak 1 kénlapot teszünk bele, abból 10 g kén-dioxid keletkezik.

  3. „Nincs értelme tehát annak, hogy kénezéskor hl-ként 10 g-nál (2 kénlap) több ként használjunk, mert a többlet úgy sem ég el.”

  4. „Ha a10 g kén-dioxidot a 100l bor teljesen feloldaná, akkor literenként 100 mg/l SO2 lenne a borban. A bor betöltésekor azonban mindig van veszteség.”

  5.  „A borba jutó kén-dioxid egy része a borban lévő aldehidekkel aldehid-kénessavvá alakul át. A kén-dioxidnak ez a része már kötött kénessav. Hogy milyen arány a szabad és kötött kénessav között , az attól függ, mennyi aldehid van a borban, s milyen mértékben kénezünk. Ha a szabad kénessav egy része párolgás, vagy oxidáció által fogy, akkor a kötött kénes sav egy része felszabadul. – a kötött kénessav mennyisége csak akkor tud nőni, ha az aldehid mennyisége is nő.”

  6. „A must vagy bor kénezésére a kénszeletet ne használjuk, mert a pontos adagolás ily módon nem biztosítható”.

 

Előzmény: lalá (6783)